Belgija šalje Ukrajini 30 aviona F-16, Zelenski danas u Briselu

Ukrajina je potpisala niz sigurnosnih sporazuma sa zapadnim partnerima koji joj garantuju dugotrajnu pomoć u vidu nabavke oružja i obuke ukrajinske vojske.

Prve isporuke aviona planirane za ovu godinu (REUTERS/Piroschka van de Wouw)

Belgija će se obavezati da osigura Ukrajini 30 borbenih aviona F-16, a prve isporuke su planirane za ovu godinu, izjavila je Hadja Lahbib, belgijska ministrica vanjskih poslova.

Najava isporuke aviona dolazi nekoliko sati prije sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i belgijskog premijera Alexandera De Crooa u Briselu koji, kako je predviđeno, trebaju potpisati sigurnosni sporazum između dvije zemlje, prenosi Reuters, pozivajući se na belgijsku novinsku agenciju Belga.

Dugotrajna pomoć

Zelenski je u ponedjeljak posjetio Španiju koja je, također, obećala vojnu pomoć Ukrajini od milijardu eura ove godine, u okviru sigurnosnog pakta koji je predsjednik Ukrajine potpisao s Pedrom Sanchezom, premijerom te zemlje, podsjeća Tanjug.

Španija će poslati i drugu seriju tenkova Leopard u Ukrajinu zajedno s drugim oružjem, izjavila je ranije Margarita Robles, španska ministrica odbrane.

Tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, kojem su u ponedjeljak prisustvovali predstavnici Američkog ministarstva odbrane, Ukrajine i drugih država, Robles je pozvala međunarodnu zajednicu da nastavi podržavati Kijev, prenijela je Anadolija.

Robles je rekla da je, s obzirom na “kritičnu situaciju” s kojom se Ukrajina sada suočava, “kolektivna obaveza da nastavimo, još hitnije, pružati podršku koja je Ukrajini potrebna i koju zaslužuje”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Španije.

Vojni paket

Osim tenkova Leopard, Robles je najavila i vojni paket koji uključuje artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara, protuzračne rakete Patriot, sisteme protiv bespilotnih letjelica i optičke sisteme za nadzor i praćenje.

Ministarstvo odbrane Ukrajine se u objavi na platformi X zahvalilo Španiji na pomoći.

U ponedjeljak je Nizozemska, također, objavila da će Ukrajini dostaviti oklopna vozila YPR-765, naveli su ranije iz spomenutog ministarstva.

Najave o dodatnoj pomoći stižu u trenutku kada se Ukrajina pokušava izboriti s ruskom ofanzivom na sjeveroistoku zemlje.

Prošle sedmice je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgodio međunarodna putovanja, uključujući odlazak u Španiju, kako bi pomno pratio borbe u regiji Harkiv.

Ukrajina je potpisala niz sigurnosnih sporazuma sa zapadnim partnerima koji joj garantuju dugotrajnu pomoć u vidu nabavke oružja i obuke ukrajinske vojske.

Izvor: Agencije