‘The Times’: Ovako Britanija i njeni saveznici naoružavaju Ukrajinu

Otkako su ruski tenkovi prešli granice Ukrajine u februaru 2022. godine, ukrajinska odbrana se oslanjala na velikodušnost svojih saveznika.

Ukrajina je dobila ogromnu direktnu vojnu podršku od Zapada (REUTERS/Ivan Antypenko)

Britanski list The Times navodi da se iza miliona funti pomoći koju su saveznici obećali Ukrajini kriju tajne kupovine opreme iz sovjetskog doba. Također, precizni podaci o tome kako je Zapad prenio smrtonosnu pomoć Ukrajini još uvijek su tajna.

Novine su objavile zajednički izvještaj Harryja Yorkea i Toma Calvera sa jugoistočne granice Poljske, gdje se tamošnji mali regionalni aerodrom pretvorio u neočekivano žarište u utrci Zapada da naoruža Ukrajinu.

List navodi da su na komercijalnom aerodromu u Rzeszowu, koji je nekada služio za prijevoz Poljaka do poznatih destinacija za odmor u Evropi, sada raspoređeni deseci američkih raketnih baterija Patriot, dizajniranih za suzbijanje i uništavanje balističkih projektila kratkog dometa, aviona i krstarećih raketa. Patrioti su postavljeni u Rzeszow nekoliko sedmica nakon ruske invazije i od tada su tamo ostali.

Osim ovih raketa, na aerodromu se nalaze i rakete Sky Sabre, najnoviji protivzračni raketni sistem u Velikoj Britaniji. Vlada je pristala da ga zadrži u Poljskoj do kraja godine. U stanju je gađati 24 mete istovremeno, a brzina mu je dvostruko veća od brzine zvuka.

Saveznici interveniraju

Otkako su ruski tenkovi prešli granice Ukrajine u februaru 2022. godine, ukrajinska odbrana se oslanjala na velikodušnost svojih saveznika. Od početka rata dobila je oko 146 milijardi funti pomoći (oko 186 milijardi dolara). Od toga je 75 milijardi funti (oko 95 milijardi dolara) vojna pomoć, prema Institutu za svjetsku ekonomiju Kiel. Ostatak su novčane i humanitarne donacije za obnovu gradova i smještaj izbjeglica.

Izraženo u novcu, Britanija je bila velikodušan donator, dajući 4,5 milijardi funti (oko 5,7 milijardi dolara) vojne opreme, što je treći najveći iznos u bilo kojoj zemlji, nakon Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Ove donacije uključuju opremu iz britanskih odbrambenih zaliha ili opremu koja je kupljena od odbrambenih industrija, kako u Britaniji tako i u inostranstvu.

Međutim, jedno je uvjeriti zemlje da pruže finansijsku podršku, dok je izazov stvarnog unošenja oružja u Ukrajinu sasvim druga stvar. Oko 620 milja zapadno od Rzeszowa, postoji još jedan zupčanik u ratnoj mašineriji, a nalazi se u njemačkom gradu Stuttgartu.

Tamo su zvaničnici zapadnih zemalja proveli protekle dvije godine radeći s ukrajinskim vojnim planerima na prikupljanju, nabavci i isporuci oružja koje je potrebno Kijevu. Velika Britanija osnovala je ovaj međunarodni centar u prvim danima rata, a njime je upravljalo 80 britanskih zvaničnika. Ubrzo je postao međunarodni centar i sada ima 200 zaposlenih iz 21 zemlje, stoji u članku.

U ovom centru, poznatom kao Međunarodna ćelija za koordinaciju donatora (IDCC), ukrajinski logistički timovi efikasno pretražuju baze podataka kako bi pronašli potrebnu opremu, dok njihove zapadne kolege počinju tražiti lokacije i izvore. Kada se oprema pronađe i zemlja saveznica pristane na donaciju, IDCC tada počinje organizirati njen transport zrakom i kopnom.

Sovjetsko oružje

Ove operacije su vrlo osjetljive, a upućene osobe iz Velike Britanije kažu da većina britanske vojne pomoći stiže do ukrajinske granice preko dvije rute.

Direktnim letovima su u protekle dvije godine prevezeni milioni komada municije, kao i malokalibarskog oružja, projektila i protivtenkovskog oružja iz Velike Britanije u Poljsku. Teža oprema, poput oklopnih vozila, tenkova i artiljerije velikog dometa, šalje se kopnenim putem preko Lamanša, a zatim se prevozi vozom preko Evrope.

Dok je glavni fokus zapadnih saveznika bio na modernizaciji ukrajinskih oružanih snaga i njihovom usklađivanju sa NATO-om, Kijev je ostao u velikoj mjeri ovisan o sistemima i oružju iz sovjetske ere, čije su zalihe brzo iscrpljene tokom rata.

Međutim, postoji i treći, manje poznat put kojim Velika Britanija pomaže u naoružavanju Ukrajine. Dio bilateralne pomoći se koristi za kupovinu ruskog oružja iz cijelog svijeta, a ovaj posao se drži u strogoj tajnosti, jer neka oprema dolazi iz zemalja koje ne žele da Rusi saznaju da su pomogle Ukrajini.

Jedan od izvora izjavio je za novine da je u nekim od ovih poslova London igrao ulogu “krijumčara” jer je kupovao opremu, a zatim pomogao da se organizira njen transfer u Ukrajinu. Istakao je da postoje i druge misterioznije kupovine, jer je razumljivo da su britanski obavještajci često uključeni u ove transfere, iako Ministarstvo obrane to nikada neće javno priznati.

Šta je Britanija poslala?

U članku se navodi da je svijet očekivao da će se Kijev predati u prvim danima rata 2022. godine, ali je Ukrajina uspjela djelimično odbiti invazijsku silu, zahvaljujući odluci Britanije da je snabdije hiljadama komada protivtenkovskog oružja mjesec dana prije napada.

Sljedeća generacija lakog protivtenkovskog oružja koje se lansira s ramena korištena je kako bi se ukrajinskim jedinicama omogućilo da nadmaše glomazne ruske snage koje su se sporo kretale. Ujedinjeno Kraljevstvo je do sada doniralo oko 5.000 komada njih i isporučilo 10.000 komada protivtenkovskog oružja.

U članku se spominje niz sistema i opreme koju je Ujedinjeno Kraljevstvo doniralo Ukrajini, uključujući tenkove Challenger 2, američki raketni artiljerijski sistem M270, uz pojedine rakete poput sistema protivzračne odbrane kratkog dometa Starstreak.

Osim toga, Britanija je poslala više od 13 miliona komada municije, što je bilo posebno hitno s obzirom na to da Rusija ₋ koja je preoblikovala svoju ekonomiju kako bi finansirala ratne napore ₋ sada proizvodi municiju, nadmašujući Ukrajinu u omjeru 5 prema 1.

The Times završava članak pitanjem: ”Je li je ovo dovoljno?”. Također skreće pažnju i na poteškoće na koje su ukrajinski ratni napori nailazili posljednjih mjeseci, nakon što se zaustavilo vojno finansiranje saveznika, uz izražavanje optimizma u pogledu povratka američke pomoći, koju vidi kao poticaj za druge zemlje.

Izvor: Agencije