Stoltenberg: Ukrajina ima vezane ruke zbog restrikcija na zapadno oružje

Nekoliko zemalja ograničilo je upotrebu oružja koje isporučuju Ukrajini samo na njezin teritorij, uključujući Krim i Donbas, zabranjujući napade na rusko tlo.

Jens Stoltenberg na sastanku NATO-a u glavnom gradu Bugarske Sofiji (EPA-EFE/VASSIL DONEV)

Ukrajina ima vezane ruke zbog restrikcija na korištenje zapadnog oružja na ruskom teritoriju, rekao je u ponedjeljak u Sofiji generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Njegove riječi je Kremlj odmah kritizirao te istakao da je NATO u direktnom sukobu s Moskvom, piše AFP a prenosi Hina.

“Ovo veže ruke Ukrajincima i jako im otežava odbranu”, rekao je Stoltenberg na sastanku NATO-a u glavnom gradu Bugarske.

Nekoliko zemalja ograničilo je upotrebu oružja koje isporučuju Ukrajini samo na njezin teritorij, uključujući Krim i Donbas, zabranjujući napade na rusko tlo.

“Mislim da je vrijeme da se preispitaju neka od ovih ograničenja”, naglasio je Stoltenberg novinarima na marginama sastanka Parlamentarne skupštine saveza.

Kijev “ima pravo braniti se” i stoga ima “pravo napasti legitimne vojne ciljeve izvan Ukrajine”, dodao je.

Generalni sekretar NATO-a već se u prošlosti zalagao za ukidanje zapadnih ograničenja.

Ali ta odluka je na saveznicima, naglasio je. Neke od njih su nametnule restrikcije a neke nisu, kazao je Stoltenberg, ne ulazeći u pojedinosti.

‘Direktan sukob Rusije i NATO-a’

Sjedinjene Američke Države, glavni dobavljač vojne pomoći Ukrajini, i druge evropske zemlje poput Njemačke bile su vrlo nesklone davanju oružja bez ikakvih ograničenja.

Kremlj je u ponedjeljak kritizirao generalnog sekretara NATO-a jer je sugerirao da bi članice saveza trebale dopustiti Ukrajini da zapadnim oružjem udari duboko u Rusiju i rekao da je jasno da je NATO u direktnom sukobu s Rusijom.

“NATO povećava stepen eskalacije” i “koketira s vojnom retorikom”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje približava li se NATO direktnom sukobu s Rusijom, Peskov je kazao: “Oni se ne približavaju, oni su u tome.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta upozorio zapad da riskira globalni rat zbog Ukrajine i da bi direktni sukob između Rusije i NATO-a značio da je planeta na korak od trećeg svjetskog rata.

Izvor: Agencije