Shaulova lekcija: Kada Izrael ne uči iz svojih grešaka

Borci Al-Qassama u logoru Jabalia uspjeli su namamiti izraelske snage u jedan od tunela i aktivirati eksplozivne naprave.

Abu Ubaida tokom objave o zasjedi u kojoj su oteti izraelski vojnici (Al Jazeera)

Prvi put od početka izraelske agresije na Pojas Gaze, Abu Ubaida, vojni glasnogovornik Brigada Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, održao je neobičan govor svojim tajmingom i sadržinom.

Nakon ponoći, Abu Ubaida se oglasio audiosnimkom u kojem je komentariso zarobljavanje i ubistvo određenog broja izraelskih vojnika u Jabaliji. Glasnogovornik izraelske vojske, neobično, brzo nakon toga, oko dvije minute kasnije, izdao je saopćenje u kojem je rekao: “Nije bilo otmice nijednog vojnika”.

Ono što je stvar učinilo još misterioznijom na izraelskoj strani je to što su hebrejski mediji taj događaj opisali kao “poseban”.

Abu Ubaida je nakon ponoći objavio da su borci Al-Qassama u logoru Jabalia uspjeli namamiti specijalne okupacione snage u jedan od tunela, aktivirati eksplozivne naprave u njemu, sukobiti se s njima i tom prilikom ubiti i zarobiti jedan broj njih. Objavio je kratki videosnimak koji prikazuje tijelo izraelskog vojnika koji je ubijen u zasjedi dok ga snage otpora uvlače u jedan od tunela.

Videoklip se završava rečenicom: “Ovo trenutno možemo objaviti…priča nije gotova”.

Historija se ponavljaP

Prije deset godina zabilježen se sličan slučaj kada su Brigade Al-Qassam zarobile vojnika Shaula Aarona, prvog vojnika kojeg je palestinski otpor zarobio nakon slučaja Gilada Shalita iz 2006. godine. Tokom bitke “Istočeno lišće” 20. jula 2014. izraelska vojska je objavila da je u borbama u Pojasu Gaze poginulo 11 vojnika, ne pominjući nikakve druge detalje ili gubitke.

Tom prilikom se 20. jula prije zore u videosnimku pojavio Abu Ubaida i pozvao Izrael da otkrije svoje stvarne gubitke. Tada je rekao: “U ovoj operaciji Brigada Al- Qassama zarobljen je vojnik Shaul Aaron. Ako neprijateljsko rukovodstvo svoju javnost može lagati brojem mrtvih i ranjenih, neka ih onda obavijesti o sudbini ovog vojnika”. Objavljen je identifikacijski broj vojnika.

Aaron je bio dio izraelskih snaga u naselju Al-Tuffah u istočnom Pojasu Gaze. Namamljene su u unaprijed pripremljeno minsko polje koje je detoniralo izraelskim vozilima prije nego što će vojnici otpora prići transporterima i dokrajčiti sve vojnike u njima.

Ova operacija rezultirala je smrću 14 izraelskih vojnika, koji su ubijeni sa nulte udaljenosti.

Izraelsko priznanje

Čim je objavljeno saopćenje Al- Qassama, izraelski ambasador pri Ujedinjenim narodima se osvrnuo na ovo pitanje, negirajući otmicu bilo kojeg izraelskog vojnika, tvrdeći da su vijesti samo “glasine”, dok je glasnogovornik izraelske vojske odbio komentirati incident.

Izraelski mediji su se također prenijeli saopćenja Brigada Izz al-Din al-Qassama o zarobljavanju izraelskog vojnika u Gazi po imenu Aaron Shaul, ali i odgovor vojske da ispituje “navode” iz saopćenja Abu Ubaidea.

Dva dana nakon incidenta – odnosno u utorak, 22. jula, a nakon skandala u pokušaju prikrivanja događaja – glasnogovornik izraelske vojske bio je primoran priznati nestanak vojnika čija je sudbina nepoznata nakon nasilnog sukoba koji se dva dana ranije dogodio između otpora i vojnika Golani brigade u naselju Shujaiya, te rekao: Vjeruje se da je ubijen, iako njegovo tijelo još nije pronađeno.

Izraelski Channel 10 je istog dana objavio da je identifikacijski broj nestalog izraelskog vojnika Shaula Aarona, koji su objavile Brigade Al-Qassam, tačan.

Channel je naveo da je napadnuto vojno oklopno vozilo u kojem je poginuo Shaul Aaron zajedno sa još šest vojnika. Kao rezultat velikog požara koji je izbio u oklopnom vozilu, pronađena su tijela samo šest vojnika, bez pružanja dokaza o Aaronovoj smrti.

Od tog vremena, Al-Qassam je držao u zatočeništvu Aarona, kojem su se kasnije pridružila još tri izraelska vojnika: Hadar Goldin, Hisham Al-Sayed i Avera Mengistu. Izrael je odbio pregovarati sa Al-Qassamom o oslobađanju ovih zarobljenika.

Vojnici i specijalne jedinice

Abu Ubaidina kratka objava i naknadno izraelsko poricanje i tajnovitost izazvali su val spekulacija o vojnoj formaciji koja je pala u zasjedu Al- Qassama. Mnogi analitičari vjeruju da bi se moglo raditi o specijalnoj jedinici, jer vojnik na snimku Al-Qassama nije bio u vojnoj uniformi, te da čizme koje je nosio nisu obuća Padobranske brigade (braon duboke čizme), niti obuća boraca drugih brigada.

Neki su sugerirali da se ovdje radi o jedinici povezanoj s Izraelskom agencijom za unutrašnju sigurnost (Shin Bet) ili nekoj drugoj specijalnoj jedinici.

Drugi su pribjegli analizi oružja koje se pojavilo u snimku Al-Qassama za koje kažu da je češko oružje ČZ Scorpion ističući da ga koriste isključivo elitne specijalne jedinice, posebno mornarica, sugerirajući da bi vojnik mogao biti iz jedinice Shayetet 13.

Izvor: Al Jazeera