Scholz protiv upotrebe oružja zapadnih zemalja za napad na Rusiju

Njemački kancelar je rekao kako trenutno ne vidi razlog za proširenje oblasti upotrebe zapadnog naoružanja u ratu u Ukrajini.

Njemačka je do sada uvjetovala isporuku oružja Ukrajini time da se ono ne koristi na ruskoj teritoriji (Reuters/ Fabian Bimmer)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je kako se protivi upotrebi oružja koje su osigurali zapadni saveznici Ukrajini za napad na Rusiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na ukrajinske i njemačke medije.

Scholz je za ARD rekao kako trenutno ne vidi razlog za proširenje oblasti upotrebe zapadnog naoružanja u ratu u Ukrajini, prenijela je ukrajinska Pravda.

“Postoje jasna pravila za snabdijevanje njemačkim oružjem koja su dogovorena s Ukrajinom i koja funkcioniraju”, istakao je njemački kancelar u emisji Tagesschau na njemačkom javnom servisu te dodao kako je to barem njegov stav.

Cilj njegove politike prema Ukrajini je “da spriječi eskalaciju sukoba u veliki rat”, dodao je Scholz, napominjući da je Njemačka do sada uvjetovala isporuku oružja Ukrajini time da se ono ne koristi na ruskoj teritoriji.

Stav NATO-a i SAD-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u petak saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

“Sada kada se vode mnoge borbe u Harkivu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu”, rekao je u intervjuu za Economist.

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana, meta bila politika koju vodi predsjednik SAD-a Joseph Biden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može napasti američkim naoružanjem.

Izvor: Agencije