Le Pen za ‘ujedinjenje’ s italijanskom premijerkom Meloni

Posmatrači vjeruju da se Le Pen želi približiti Meloni i njenoj stranci kako bi sklopila nove saveze na evropskom nivou nakon raskola u ID-u.

Le Pen je rekla da se s Meloni slaže o ključnim pitanjima (EPA-EFE/Rodrigo Jimenez)

Francuska krajnje desničarska političarka Marine Le Pen poručila je da bi voljela tješnje sarađivati s italijanskom premijerkom Giorgijom Meloni, piše dpa, prenosi Hina.

“Sada je trenutak za ujedinjenje”, rekla je Le Pen za italijanske novine Corriere della Sera na predizbornom skupu u sjevernoj Francuskoj ovog vikenda.

Očekuje se da će Nacionalno okupljanje Le Pen dobiti veći broj glasova od stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na izborima za Evropski parlament za nešto manje od dvije sedmice, što je dio šireg vala porasta krajnje desnice u više zemalja EU-a.

“Ako budemo uspješni, možemo postati druga najveća grupa u Evropskom parlamentu. Mislim da se takva prilika ne smije propustiti”, rekla je Le Pen.

Le Pen je rekla da se s Meloni slaže o ključnim pitanjima. Savez “bi bio od velike pomoći”, istaknula je.

Previranja u ID-u

Stranke dviju političarki trenutno su članice različitih klubova zastupnika u Evropskom parlamentu.

Nacionalno okupljanje dio je Identiteta i demokratije (ID), a Braća Italije italijanske premijerke su u Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR).

Nedavno je došlo do previranja u ID-u zbog AfD-a. Nositelj liste te stranke na evropskim izborima Maximilian Krah rekao je da nisu svi članovi SS-a, nacističke paravojske, bili zločinci.

Nacionalno okupljanje, koje se želi otresti antisemitske reputacije, ogradilo se od Kraha te je AfD zbog njegove izjave izbačen iz ID-a.

Posmatrači vjeruju da se Le Pen želi približiti Meloni i njenoj stranci kako bi sklopila nove saveze na evropskom nivou nakon raskola u ID-u.

Izvor: Agencije