‘Izrael je poražen i ponižen, ali je kod njega karta za okončanje rata’

U jednoj raspravi na izraelskom Kanalu 12, Ofer Shelah, istraživač strateških pitanja i bivši član Kneseta, kritizirao je učinak vlade Benjamina Netanyahua.

Policija privodi antivladine demonstrante u Tel Avivu (REUTERS/Marko Djurica)

U fokusu rasprava na izraelskim kanalima je neuspjeh Izraela u postizanju ciljeva rata, zatim pitanje povratka na pregovore za postizanje sporazuma o razmjeni talaca s palestinskim otporom i šta se od njega može očekivati te situacija u Rafahu i egipatsko-izraelski spor nakon što je izraelska vojska preuzela kontrolu nad prijeazom Rafah.

U jednoj raspravi na izraelskom Kanalu 12, Ofer Shelah, istraživač strateških pitanja i bivši član Kneseta, kritizirao je učinak vlade Benjamina Netanyahua rekavši da je ona dovela Izrael u situaciju u kojoj se trenutno nalazi te „ako se rat nastavi ovakvim tempom, doživjet ćemo poraz koji neće dovesti do povratka talaca“.

Rezervni general-major Giora Eiland, bivši šef Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da je još uvijek kod Izraela karta „donošenja odluke o okončanju rata, što želi cijeli svijet, Islamski pokret otpora Hamas, Egipat, libanski Hezbollah i Sjedinjene Američke Države“.

Dodao je: „Oni, tj. strane koje žele okončanje rata, spremni su da nam plate cijenu u zamjenu za okončanje rata, tako da se može postići vrlo jednostavan dogovor – zaustavljanje rata nakon vraćanja svih talaca i povlačenja svih vojnih snaga iz Pojasa Gaze na period koji ne znam.“

Skriveni ciljevi

Yehuda Cohen, otac jednog zarobljenog vojnika u Gazi, je rekao: „Postoje ciljevi koje izraelski zvaničnici pokušavaju postići, ali ne postižu ništa. Postoje skriveni ciljevi: povratak i kontrola Pojasa Gaze, povratak naselja u Gazi, vraćanje sigurnosti u gradove na jugu, a zatim povratak talaca.“

Cohen, koji je govorio za kanal Kan 11, smatra da je „Izrael poražen i ponižen 7. oktobra i od tada se nije mnogo šta promijenilo“. „Koliko je vremena prošlo da se borimo u Gazi“, rekao je, „a da Izrael nije u stanju ništa postići“.

Što se tiče pregovora o razmjeni talaca između Izraela i palestinskog otpora, dopisnica za politička pitanja Kanala 13 Moriah Asraf Wolberg rekla je da bi oni trebali biti službeno nastavljeni u narednim danima nakon sastanka direktora izraelske obavještajne službe Mossad Davida Barnea, direktora Američke obavještajne agencije (CIA) Williama Burnsa te katarskog premijera i ministra vanjskih poslova Sheikh Mohammeda bin Abdulrahmana Al Thanija. Rekla je da Egipćani nisu učestvovali u ovim pregovorima, ali će u njima učestvovati u toku sedmice.

Što se tiče egipatsko-izraelskog spora, dopisnik za vojna pitanja kanala Kan 11 Itay Blumental naveo je da je razlog ovog spora odluka Egipta da onemogući ulazak kamiona pomoći iz Al-Arisha u Gazu te je rekao da izraelski vojni vrh trenutno vodi razgovore o mogućnosti da Evropa i Amerika preuzmu odgovornost za upravljanje prijelazom Rafah na palestinskoj strani.

Izvor: Al Jazeera