Eksplodirala sjevernokorejska raketa koja je trebala nosila satelit

Sjeverna Koreja je saopćila da je do neuspjeha lansiranja došlo zbog nepouzdanosti novorazvijenog motora rakete.

Zvaničnik japanske vlade rekao da je tokom lansiranja došlo do problema i da se čuo prasak poput eksplozije (EPA-EFE/KCNA/Ilustracija)

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak saopćila da je njeno lansiranje satelita bilo nesupješno, javlja sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Pjongjang je naveo da je raketa koja je nosila satelit eksplodirala tokom lansiranja, navodi KCNA, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sjeverna Koreja je saopćila da je do neuspjeha lansiranja došlo zbog nepouzdanosti novorazvijenog motora rakete.

Zvaničnik japanske vlade rekao je ranije da je tokom lansiranja sjevernokorejskog projektila došlo do problema i da se čuo prasak poput eksplozije, prenio je NHK.

Projektil je nestao sa radara, naveo je ovaj zvaničnik, dodajući da je lansiranje vjerovatno bilo neuspješno.

Japan izdao upozorenje

Sjeverna Koreja je ranije danas lansirala neidentifikovani projektil u pravcu jugozapada, saopštile su ranije vojske Južne Koreje i Japana.

Japanska vlada izdala je hitno upozorenje stanovnicima prefekture Okinava na jugu da se sklone od prijetnje koju bi mogao da predstavlja sjevernokorejski projektil. Kasnije je upozorenje ukinuto pošto su nadležni procijenili da projektil neće stići do japanske teritorije.

Sjeverna Koreja je prethodno obavijestila Japan da planira lansirati satelit između 27. maja i 4. juna.

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja uspješno je lansirala svoj prvi špijunski satelit u novembru, što je izazvalo međunarodnu osudu.

SAD je lansiranje nazvao “drskim kršenjem” sankcija UN-a, dva mjeseca nakon što se ruski predsjednik Vladimir Putin susreo sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom na kosmodromu Vostočni u istočnoj Rusiji i obećao tehničku pomoć izoliranoj zemlji.

Izvor: Agencije