Bivši italijanski zastupnik okačio palestinsku zastavu na Zastupnički dom u Rimu

Snimak koji se širi društvenim mrežama prikazuje bivšeg zastupnika kako vješa dvije palestinske zastave na zid Zastupničkog doma, nakon što se popeo na prozor zgrade i hodao njenom ivicom.

Bivši italijanski zastupnik Stefano Apuzzo vješa palestinsku zastavu na balkon Zastupničkog doma u Rimu (Društvene mreže)

Piše: Ahmed Gouda

Stefano Apuzzo, bivši italijanski zastupnik i aktuelni kandidat na evropskim izborima za Zeleno-lijevu alijansu, okačio je palestinsku zastavu na balkon Zastupničkog doma na trgu Montecitorio u glavnom gradu Italije Rimu, prikazuje videosnimak koji se širi društvenim mrežama.

Postavio je dvije palestinske zastave na zid Zastupničkog doma, nakon što se popeo na prozor zgrade i hodao njenom ivicom.

Čim je stigao do balkona Vijeća, zavezao je dvije zastave i pokazao pobjednički znak (podigavši dva prsta), a zatim povikao: “Prestanite pucati, odmah oslobodite taoce, dosta je masakra u Gazi italijanskim oružjem, 35.000 mrtvih je u Gazi. Dosta je”!

Apuzzo se zatim vratio kroz isti prozor na koji je izašao, a ubrzo nakon toga osoblje Doma je izašlo da ukloni zastave.

Apuzzo, rođen 2. maja 1966. godine, italijanski je novinar i pisac i bivši član Parlamenta ispred Zelene stranke u Zakonodavnom vijeću između 1992. i 1994. godine za sjeverozapadni okrug.

Savez zelenih i ljevice je aktivni ljevičarski politički savez u Italiji, koji je osnovan 2. jula 2022. kao unija dvije političke stranke: italijanske ljevice i zelene Evrope.

Alijansa se često naziva Crveno-zelena alijansa, a njen lider je glasnogovornik Zelene Evrope Angelo Bonelli.

‘Evropski parlamentarci za Palestinu’

Pokretači inicijative “Evropski parlamentarci za Palestinu” 12. aprila su na društvenim mrežama objavili saopćenje u kojem traže prekid rata u Gazi.

“Suprotstavljajući se šutnji međunarodne zajednice i Evropske unije, odlučili smo pokrenuti ovu parlamentarnu mrežu kako bismo iskazali puno poštovanje svih nas za legitimna i međunarodno priznata prava palestinskog naroda, međunarodni zakon te rezolucije Ujedinjenih naroda i Međunarodnog suda pravde”, navodi se u saopćenju.

Inicijativa je imenovala četiri zvanična glasnogovornika, uključujući i Thomasa Portesa, zastupnika Pokreta Nepokorene Francuske, Malika Ben Achoura, zastupnika Belgijske socijalističke stranke i Michela Perrasa, zastupnika Italijanske demokratske stranke.

Michel Perras je opisujući inicijativu na svom Facebook profilu, rekao: “Izuzetno dostignuće na koje sam ponosan; ovo je moje najveće političko postignuće, nakon više od godinu dana intenzivnog, ludog i očajničkog rada.”

Evropski predstavnik Mounir Satouri, član mreže, napisao je na svom nalogu na platformi X: “Zbog dvostrukih standarda pogubnih za Evropu i našeg kredibiliteta po pitanju Gaze, jutros je u Briselu pokrenut rad Evropske mreže parlamentaraca za Palestinu.

Bivši senator Daniel Broyer smatra da ova inicijativa predstavlja “neophodnu mrežu kako bi se odgovorilo na zahtjeve međunarodnog prava i osigurala prava Palestinaca narušena kolonijalizmom u Evropi”.

Irska zastupnica u Evropskom parlamentu Clare Daly 17. oktobra 2023. godine je kritikovala zvanični stav Evropske unije, koju smatra pristrasnom i pomagačem Izraela u ratu koji vodi u Pojasu Gaze, a koji je prouzrokovao smrt desetina hiljada Palestinaca.

Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu u Francuskoj Daly je izrazila bijes svoje zemlje Irske zbog genocida koji Izrael čini u Gazi.

Ona je, također, pozvala predsjednicu Evropskog parlamenta Robertu Metsolu da spusti izraelsku zastavu s vrha zgrade Parlamenta, a u objavi na platformi X je rekla: “Nakon toliko dana genocidnog izraelskog nasilja nad bespomoćnim Palestincima, dok smo bili na putu za Strasbourg, kako bismo prisustvovali plenarnoj sjednici, izraelska zastava i dalje se vijori na zgradi našeg parlamenta u Briselu, sramoteći sve nas. Predsjednice Metsola, skinite tu zastavu!”

“Bavim se politikom već 40 godina, ali nikada nisam vidjela ništa slično onome što se trenutno dešava u Gazi pred očima cijelog svijeta. Deset dana kontinuiranih zračnih napada. Izraelska vlada ubija jednog od svakih 1.000 Palestinaca”, izjavila je zastupnica.

Daly je upozorila na plan Izraela da raseli Palestince iz Gaze, rekavši: “Izrael vjeruje da od Evropske unije ima dopuštenje da etnički očisti milion ljudi u sjevernoj Gazi. Trenutno su u fazi pripreme za taj projekat. Zvaničnici zloupotrebljavaju svoj položaj i nezakonito iskazuju našu bezuslovnu podršku. Ovo je ustavna kriza.”

Irska zastupnica u Evropskom parlamentu je 16. aprila kritizirala njemačke vlasti zbog opstruiranja održavanja palestinske konferencije koja je trebala biti održana u Berlinu 12. maja.

“Isključivanje struje, onemogućavanje internetske komunikacije, sprečavanje govornika da uđu u Njemačku i zatvaranje bankovnih računa jedne od sudomaćinskih organizacija ‘Jevrejski glasovi za mir’, samo je jedna u nizu represija nad propalestinskim glasovima širom Evropske unije“, poručila je.

Stotine njemačkih policajaca zatvorile su ulice oko mjesta održavanja Palestinske konferencije u Berlinu, postavivši barijere oko mjesta konferencije koju je organizirala grupa aktivista civilnog društva, uključujući palestinske i jevrejske grupe, kako bi iskazali protivljenje ulozi Njemačke u izraelskom ratu u Gazi.

Od 7. oktobra prošle godine Izrael vodi razorni rat u Pojasu Gaze, u kojem je više od 116.000 Palestinaca poginulo i ranjeno, većinom djece i žena, a oko 10.000 je nestalo usred masovnih razaranja i gladi koja odnosi živote djece i starijih osoba.

Izvor: Al Jazeera