Zelenski pozvao predsjednike SAD-a i Kine na Samit mira u Švicarskoj

Rusija je u nekoliko navrata nagovijestila da organizovanje samita bez njenog učešća “nema smisla”.

Apelujem na svjetske lidere da podrže mir na samitu svojim vodstvom i učešćem, kazao je Zelenski (EPA-EFE/Sergey Dolzhenko)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je predsjednike Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Josepha Bidena i Xi Jinpinga da učestvuju 15. i 16. juna na mirovnom samitu planiranom u Švicarskoj, na koji Rusija nije pozvana.

“Apelujem na svjetske lidere… predsjednike Bidena i Xija da podrže mir na samitu svojim vodstvom i učešćem”, izjavio je Zelenski u video poruci na engleskom, prenosi Beta.

Na video snimku Zelenski stoji ispred ruševina u Harkivu, drugom gradu u zemlji, koji je u subotu teško bombardovan.

Prema njegovim riječima, napori svjetske većine najbolja su garancija da će sve obaveze biti poštovane.

Konferencija će biti održana u Lucerneu u centralnoj Švicarskoj, na zahtjev Ukrajine.

Švicarska je uputila pozive za više od 160 delegacija za učešće, ali Rusija nije pozvana “u ovoj fazi”, pisalo je početkom maja na sajtu švicarske vlade.

Među gostima su zemlje članice G7, G20, BRICS-a, mnoge druge zemlje sa svih kontinenata, kao i Evropska unija, tri međunarodne organizacije (UN, OSCE i Vijeće Evrope) i dva predstavnika vjerskog svijeta (Vatikan i vaseljenska patrijaršija).

Dolazak potvrdilo 80 država

Rusija je u nekoliko navrata nagovijestila da organizovanje samita bez njenog učešća “nema smisla” i osudila je “formulu mira” koju je iznio Zelenski, koja predviđa povlačenje ruskih snaga sa ukrajinske teritorije, finansijske reparacije Kijevu i stvaranje specijalnog suda za suđenje ruskim zvaničnicima.

Kina je nedavno potvrdila svoj stav da podržava “međunarodnu mirovnu konferenciju u odgovarajućem trenutku, koju priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana, kao i poštenu diskusiju o svim mirovnim planovima”.

Zelenski je danas rekao da je više od 80 zemalja potvrdilo svoj dolazak, ali dolazak Bidena još nije poznat.

Izvor: Agencije