UN strahuje da je više od 670 poginulih u klizištu na Papui Novoj Gvineji

Vlasti pokušavaju uspostaviti centre za evakuaciju na sigurnijem terenu s obje strane masivnog klizišta.

Hitne službe premještale su preživjele od ogromnog odrona na sigurnije tlo (Andrew Ruing/Handout via Reuters)

Međunarodna organizacija za migracije povećala je svoju procjenu broja poginulih u velikom klizištu na Papui Novoj Gvineji (PNG) na više od 670.

Serhan Aktoprak, šef misije Ujedinjenih naroda u toj otočnoj državi južnog Pacifika, rekao je u nedjelju da se revidirani bilans poginulih temelji na izračunima dužnosnika sela Yambali i pokrajine Enga da je više od 150 domova zatrpano klizištem u petak.

Prethodna procjena bila je 60 domova.

“Oni procjenjuju da je više od 670 ljudi (trenutno) pod zemljom”, rekao je Aktoprak.

“Situacija je užasna jer zemlja još klizi. Voda teče i to stvara ogroman rizik za sve uključene,” dodao je Aktoprak, koji se nalazi u glavnom gradu, Port Moresbyju.

Lokalni dužnosnici prvobitno su procijenili da je broj mrtvih u petak iznosio 100 ili više. Do nedjelje je izvučeno samo pet tijela i noga šeste žrtve, dok je sedam osoba, uključujući dijete, dobilo ljekarsku pomoć.

U međuvremenu, hitne službe premještale su preživjele od ogromnog odrona na sigurnije tlo jer su tone nestabilne zemlje i plemenski ratovi, koji su rasprostranjeni u visoravnima zemlje, ugrožavali napore spašavanja.

Oštećenja na infrastrukturi također su otežala da pomoć dođe do tog područja, kaže Justine McMahon, predstavnica humanitarne grupe CARE Australia na Papui.

“Tlo je prilično nestabilno, što otežava spasiocima ulazak. Glavna cesta je također prekinuta za oko 200 metara, što otežava pružanje pomoći”, rekla je za Al Jazeeru.

Gromade veličine automobila

Teška oprema za zemljane radove tek treba stići na planinsku lokaciju 600 km sjeverozapadno od Port Moresbyja.

Na nekim mjestima se smatralo da je odron – mješavina gromada veličine automobila, iščupanog drveća i zemlje – bio dubok osam metara.

Agencije za humanitarnu pomoć saopćile su da je katastrofa zapravo izbrisala seosku stoku, vrtove s hranom i izvore čiste vode.

Vlada je nastojala uspostaviti centre za evakuaciju na sigurnijem terenu s obje strane masivnog pojasa krhotina koji prekriva područje veličine tri do četiri nogometna igrališta.

“Zemlja se još nije slegla”, rekla je McMahon za Al Jazeeru.

Osim blokirane autoceste, konvoji koji su prevozili pomoć suočavali su se s rizicima povezanim s plemenskim borbama. Vojnici PNG-a osiguravali su konvoje.

Očekuje se da će vlada do utorka odlučiti hoće li službeno zatražiti dodatnu međunarodnu pomoć.

Sjedinjene Američke Države i Australija, bliski susjed i najvelikodušniji pružatelj inostrane pomoći PNG-u, su među vladama koje su javno izrazile svoju spremnost učiniti više kako bi pomogle.

Izvor: Al Jazeera i agencije