Povrijeđeno 12 osoba zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin

Irska televizijska kuća RTE, pozivajući se na putnike koji su stigli u Dublin, rekla je da je incident trajao manje od 20 sekundi i da se dogodio tokom usluživanja hrane i pića.

Avion Boeing 787 Dreamliner završio je let QR017 malo prije 12 sati po lokalnom vremenu (AP /Michael Probst)

Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku povrijeđeno je tokom turbulencije, saopćila je u nedjelju uprava aerodroma u irskoj prijestolnici Dublin, dodajući da je avion sletio sigurno i prema planu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Avion Boeing 787 Dreamliner završio je let QR017 malo prije 12 sati po lokalnom vremenu, saopćeno je.

“Nakon slijetanja, avion su dočekale hitne službe aerodroma Dublin, odnosno uposlenici policijskog, vatrogasnog i spasilačkog odjela. Šest putnika i šest članova posade prijavili su povrede nakon što je avion prošao turbulenciju dok je letio iznad Turske”, navodi se u saopćenju.

Irska televizijska kuća RTE, pozivajući se na putnike koji su stigli u Dublin, rekla je da je incident trajao manje od 20 sekundi i da se dogodio tokom usluživanja hrane i pića.

Česte nesreće

Qatar Airways nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Incident se dogodio pet dana nakon što je let Singapore Airlinesa iz Londona za Singapur prisilno sletio u Bangkok zbog velikih turbulencija, u kojima je poginuo 73-godišnji Britanac, a 20 ih je ostalo na intenzivnoj njezi.

Avionske nesreće povezane s turbulencijama najčešća su vrsta, prema studiji američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prometa iz 2021. godine. Od 2009. do 2018. američka je agencija otkrila da su turbulencije činile više od trećine prijavljenih avionskih nesreća i da je većina rezultirala s jednom ili više ozbiljnih povreda, ali bez oštećenja letjelice.

Izvor: Agencije