Oluja usmrtila 11 osoba u Teksasu, Arkansasu i Oklahomi

Tornado izazvao štetu na magistralnom putu koji povezuje Teksas i Oklahomu, kao i na kućama i dalekovodima u brojnim gradovima u Teksasu, Oklahomi i Arkansasu, ostavljajući 250.000 domaćinstava bez struje.

Snažne oluje ostavile su veliki trag razaranja u nedjelju širom Teksasa (Elías Valverde II/The Dallas Morning News via AP)

Najmanje 11 ljudi je poginulo, dok je veliki broj povrijeđenih u tornadu koji je pogodio američke savezne države Teksas, Oklahomu i Arkanzas, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Šerif teksaškog okruga Cooke Ray Sappington naveo je kako je u tom okrugu poginulo najmanje sedam osoba, među kojima su dva djeteta stara dvije i pet godina, navodi američka agencija.

Najmanje dvije osobe su poginule u Arkansasu

Dodaje se kako je tornado izazvao štetu na magistralnom putu koji povezuje Teksas i Oklahomu, kao i na kućama i dalekovodima u brojnim gradovima u Teksasu, Oklahomi i Arkansasu, ostavljajući 250.000 domaćinstava bez struje, prenosi Reuters.

Toplotni val

Tornado je u subotu navečer pogodio okrug Denton, a nema podataka o eventualno povrijeđenima, saopćili su lokalni zvaničnici.

Oluja je izazvala štetu i u gradu Claremoreu u Oklahomi gdje je oborila dalekovode, čupala drveće i dovela do blokade puteva, saopćila je policija.

Toplotni val pogodio je jug Teksasa, gdje je za vikend u pojedinim mjestima prognozirana temperatura do 49 stepeni Celzijusa.

Izvor: Agencije