Macron u Njemačkoj, prva predsjednička posjeta u 24 godine

Posjeta će se posmatrati kao provjera njemačko-francuskih odnosa koji pokreću kreiranje politika EU-a, u vrijeme velikih izazova za Evropu.

Njemački predsjednik Steinmeier i njegov francuski kolega Macron na Festivalu demokratije u Berlinu 26. maja (Reuters/ Nadja Wohlleben)

Emmanuel Macron započeo je prvu državnu posjetu francuskog predsjednika Njemačkoj nakon 24 godine toplim riječima za svoje domaćine, prenosi Hina pozivajući se na dpa i AFP.

“Francusko-njemački odnosi su ključni i važni za Evropu”, rekao je Macron na početku svog trodnevne državne posjete Njemačkoj u nedjelju, te odbacio sugestiju da su odnosi dviju država, koji se često opisuju kao motor Evrope, počeli slabjeti.

Nakon slijetanja u Berlin, francuski čelnik je odmah otputovao na sastanak sa njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i prisustvovao festivalu na temu demokratije.

Fascinacija autoritarizmom

Steinmeier je pozdravio Macrona i njegovu posjetu nazvao “dokazom dubine francusko-njemačkog prijateljstva”. Rekao je da, iako se ponekad razlikuju u pojedinačnim političkim tačkama, Berlin i Pariz uvijek “na kraju postignu dogovor”.

“Ako su Njemačka i Francuska složne, onda se u Evropi još mnogo toga može postići”, dodao je njemački predsjednik.

Macron je istakao i važnost evropskih izbora u junu te nazvao Evropsku uniju braniteljem demokratije i zajedničkih vrijednosti. Evropski izbori, za manje od dvije sedmice, te potvrda važnosti francusko-njemačkog odnosa u kretanju EU naprijed bit će u fokusu putovanja koje će ga odvesti u različite regije države.

“Mislim da proživljavamo egzistencijalni trenutak u našoj Evropi jer stvarno vjerujem da naša Evropa može umrijeti”, rekao je Macron, prenio je francuski AFP.

“Postoji oblik fascinacije autoritarizmom koji se rađa u našim demokratijama (…) koji također hrani nacionalizam i ekstreme na našem kontinentu”, istakao je.

Macronova posjeta glavnom gradu Berlinu, Dresdenu na istoku i Munsteru na zapadu prva je državna posjeta francuskog predsjednika Njemačkoj u 24 godine.

Teške teme

Posjeta će se posmatrati kao provjera njemačko-francuskih odnosa koji pokreću kreiranje politika EU-a, u vrijeme velikih izazova za Evropu: od rata u Ukrajini do mogućeg izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a u novembru.

Macron i njemački kancelar Olaf Scholz imaju vrlo različite stilove vodstva i javno su se sukobljavali u pitanjima od odbrane do nuklearne energije otkako je Scholz preuzeo vlast krajem 2021. Međutim, u zadnje vrijeme postigli su kompromise na raznim frontama, od fiskalne reforme do tržišnih subvencija.

“Postoje napetosti u njemačko-francuskim odnosima, ali dijelom upravo stoga što su se bavili nekim teškim temama”, rekao je Yann Wernert s Instituta Jacques Delors u Berlinu, napominjući da su se dvije države između ostalog složile oko potrebe proširenja EU na istok.

Posjeta je “pokušaj na najvišem političkom nivou da se pokaže kako odnos funkcionira”, rekao je Mujtaba Rahman, direktor za Evropu u think tanku Eurasia Group. “Ali još uvijek postoje temeljne razlike u glavnim pitanjima koja se nadvijaju nad EU”, dodao je.

Jedna od ključnih takvih razlika odnosi se na evropsku odbranu, posebno ako Trump pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u 5. novembra. Stručnjaci za odbranu smatraju ga mnogo manje predvidljivo pouzdanim saveznikom Evrope od njegovog demokratskog suparnika, predsjednika Joea Bidena.

Plan posjete

Macron, u pratnji supruge Brigitte, svoju će posjetu u nedjelju početi sastankom u Berlinu s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom prije nego što prošeta kroz Brandenburška vrata sa berlinskim gradonačelnikom Kaiom Wegnerom.

U ponedjeljak će se uputiti u Dresden gdje će održati govor ispred crkve Frauenkirche koju su zapadni saveznici uništili u Drugom svjetskom ratu, a zatim će u utorak krenuti u Munster.

No, možda najvažniji dio njegovog putovanja će biti sastanak vlada u utorak u Mesebergu, nedaleko od Berlina, gdje će dvije vlade nastojati pronaći zajednički jezik oko dva glavna pitanja – odbrane i konkurentnosti.

Dvije države također će pokušati pronaći zajednički jezik u pogledu agende EU-a za narednih pet godina, obzirom na očekivani snažan rezultat krajnje desnice na evropskim izborima od 6. do 9. juna, što će otežati donošenje odluka u EU.

Izvor: Agencije