Lideri Kine i Južne Koreje sastali se prije trilateralnih razgovora s Japanom

Kineski premijer i predsjednik Južne Koreje saglasni su pokrenuti diplomatski i sigurnosni dijalog i nastaviti pregovore o slobodnoj trgovini.

Yoon se sastao s Lijem, koji je u svojoj prvoj posjeti Južnoj Koreji od preuzimanja dužnosti u martu 2023.(Ahn Young-joon/Pool via Reuters)

Kineski premijer Li Qiang i njegov južnokorejski domaćin, predsjednik Yoon Suk-yeol, složili su se pokrenuti diplomatski i sigurnosni dijalog i nastaviti razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini dan prije trilateralnog samita s japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

Sastanak trojice čelnika u ponedjeljak bit će prvi trilateralni razgovori u više od četiri godine. Dolaze u trenutku kada Južna Koreja i Japan rade na popravljanju veza narušenih historijskim sporovima dok produbljuju trilateralno sigurnosno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama usred intenziviranja kinesko-američkog rivalstva.

U nedjelju popodne, Yoon se sastao s Lijem, koji je u svojoj prvoj posjeti Južnoj Koreji od preuzimanja dužnosti u martu 2023.

“Kina i Južna Koreja se suočavaju sa značajnim zajedničkim izazovima u međunarodnim odnosima”, rekao je Yoon, ukazujući na ratove u Ukrajini i Gazi kao izvore povećane neizvjesnosti u globalnoj ekonomiji.

Yoon je kazao Liju da bi dvije zemlje trebale raditi zajedno na rješavanju zajedničkih izazova.

„Kao što su Koreja i Kina zajedno prevazišle različite poteškoće u proteklih 30 godina i doprinijele međusobnom razvoju i rastu, nadam se da ćemo nastaviti jačati bilateralnu saradnju čak i suočeni sa današnjim globalnim složenim krizama“, poručio je Yoon.

Li je poručio da bi njihove zemlje trebale da se suprotstave pretvaranju ekonomskih i trgovinskih pitanja u politička ili sigurnosna, te da rade na održavanju stabilnih lanaca snabdijevanja, javila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Razlike oko Sjeverne Koreje

Trojica čelnika razgovarat će o šest područja: privredi i trgovini, održivom razvoju, zdravstvenim pitanjima, nauci i tehnologiji, upravljanju katastrofama i sigurnosti te razmjeni među ljudima.

Oni će usvojiti zajedničku izjavu na kraju samita.

Iako njihove razlike oko Sjeverne Koreje i regionalnih sigurnosnih pitanja vjerovatno neće biti riješene na sastanku, dužnosnici u Seulu kažu da je to važan korak prema oživljavanju trilateralnog dijaloga kako bi se izbjegao sukob i povećala saradnja u privredi, tehnologiji i zdravstvenom sektoru.

Glavni zamjenik južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Kim Tae-hyo rekao je da će nadolazeći samit poslužiti kao “prekretnica” za obnovu i normalizaciju trilateralnog samita i pružiti priliku za oporavak “budućnosti usmjerene i praktične saradnje” između tri zemlje.

Izvor: Agencije