Hoće li proći zahtjev da se nagrade Amerikanci u redovima izraelske vojske?

U intervjuu za Al Jazeeru, David Mack, ambasador i bivši pomoćnik državnog sekretara za bliskoistočne poslove, kaže da je ovaj potez ‘sramotan’.

Više od 20.000 Amerikanaca bori se u redovima okupacione vojske u Gazi (AFP)

Washington – Dva republikanska člana Predstavničkog doma pozvali su na izmjenu člana (38) američkog zakona i Zakona o civilnoj pomoći za vojnike, koja će se odnositi na američke građane koji služe u izraelskoj okupacionoj vojsci kako bi dobili neke oblike zaštite i beneficije koje uživaju vojnici američke vojske.

Predstavnici Guy Reschenthaler iz Pennsylvanije i Max Miller iz Ohaja predstavili su nacrt rezolucije br. HR 8445, tražeći da Amerikanci koji se bore u redovima okupacione vojske imaju pravo na nenovčane, finansijske i zdravstvene beneficije, kao i proširenje beneficija na osnovu “Zakona o zapošljavanju i pravima pri ponovnom zapošljavanju” u državnim organima.

Među ovim pogodnostima su i finansijske garancije kod ugovora o zakupu, depoziti, nemogućnost deložacije iz stanova ili kuća na iznajmljivanje, ugovori na rate, kamate na kreditne kartice, hipoteke, građanski sudski postupci i plaćanje poreza na dohodak, kao i neka od prava veterana.

Za osudu

U intervjuu za Al Jazeeru, bivši pomoćnik državnog sekretara za bliskoistočne poslove, ambasador David Mack, kaže da je ovaj potez “sramotan”, ali je izrazio zabrinutost da bi mogao dobiti podršku u Predstavničkom domu u kojem republikanci imaju većinu, kao djelomični odgovor na pritisak koji vrše AIPAC i druge proizraelske grupe.

U izjavi dvojice predstavnika, do koje je došla Al Jazeera, Reschenthaler je rekao: “Ovaj zakon će osigurati da učinimo sve što je moguće da podržimo heroje koji su stali uz Izrael, bore se za slobodu i protiv terorizma na Bliskom istoku”.

“Kako se naš najbliži saveznik na Bliskom istoku nastavlja braniti od terorizma, mnogi hrabri Amerikanci su odlučili pružiti mu ruku pomoći. Ponosan sam što ovaj zakon pruža važnu zaštitu onim Amerikancima koji odluče riskirati svoje živote u ratu protiv terorizma”, poručio je Miller.

Američko učešće

U izraelskoj vojsci se nalazi između 20.000 i 34.000 Amerikanaca, a u izjavi predstavnika govori se o prisustvu “više od 20.000 američkih državljana koji trenutno brane Izrael od terorista iz Islamskog pokreta otpora Hamas i rizikuju svoje živote kako bi štitili našeg saveznika”, navodi se u saopćenju.

Prije nekoliko sedmica, izvještaj Washington Posta ukazao je da u okupacionoj vojsci ima oko 23.380 američkih državljana, od kojih su mnogi imigrirali u Izrael, prema službenim izraelskim podacima.

List je tada objavio da je oko 21 Amerikanac ubijen u jedinicama izraelske vojske unutar Gaze, još jedan američki vojnik je ubijen na sjevernoj granici Izraela s Libanom i jedan u Jerusalemu dok je služio u izraelskoj graničnoj policiji, navodi američka ambasada u Tel Avivu.

Ove procjene pokazuju da Amerikanci čine otprilike 10 posto od ukupnog broja poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene invazije na Pojas Gaze, uprkos činjenici da američki građani čine manje od 2 posto izraelskog stanovništva.

Još 11 Amerikanaca je zarobljeno i zatočeno 7. oktobra u Pojasu Gaze, a State Department kaže da “Hamas i dalje drži pet američkih državljana unutar Gaze“.

U oktobru prošle godine Izrael je zatražio da se 360.000 rezervnih vojnika unutar i izvan njega vrate u svoje vojne jedinice, a među pozvanima je bilo i hiljade američkih Jevreja dvojnog državljanstva, u sklopu tadašnje spremnosti da proširi agresiju na Gazu kao i za slučaj bilo kakvog većeg sukoba sa libanskim Hezbolahom.

Ambasador Mack je republikansku inicijativu opisao kao političku kalkulaciju, rekavši da je njen cilj da se obesmisli tvrdnja administracije američkog predsjednika Joea Bidena da čini sve što je u njenoj moći da podrži “samoodbranu Izraela”.

Sumnje

Postoje četiri zakonske odrednice koje regulišu učešće Amerikanaca u stranim vojskama:

Općenito, američki državljanin može služiti u stranoj vojsci, sve dok ta vojska nije uključena u neprijateljstva protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Zakon o neutralnosti iz 1794. zabranjuje građanima Sjedinjenih Američkih Država da učestvuju u vojnim akcijama protiv zemalja s kojima imaju mirovne odnose. Kršenje ovog zakona može rezultirati teškim kaznama, uključujući i novčane, ali i zatvor. Ne postoji opća zabrana služenja u vojsci države koja je saveznica Sjedinjenih Američkih Država.

Državljani SAD-a koji se pridruže stranoj vojsci koja nije neprijateljska prema Sjedinjenim Američkim Državama općenito se ne suočavaju sa pravnim posljedicama prema Zakonu o stranoj vojsci. Ovaj zakon se rijetko primjenjivao u moderno doba.

“Lako je primijetiti da američki dobrovoljci u okupacionoj vojsci mogu učestvovati u neprihvatljivim izraelskim akcijama kao što je invazija na grad Rafah i u napadima koji dovode do smrti civila Gaze u objektima kao što su bolnice, škole i centrima za humanitarnu pomoć”, rekao je ambasador Mack.

Zauzvrat, David Des Roches, bivši vojni zvaničnik i trenutno docent u Centru za strateške studije za Bliski istok i Južnu Aziju na Univerzitetu nacionalne odbrane Pentagona, suprostavio se inicijativi dva člana Predstavničkog doma američkog Kongresa. Sumnja u mogućnost donošenja takvog zakona, te očekuje da se o njemu neće niti raspravljati, niti glasati.

“Nailazimo na poteškoće da motiviramo nove regrute u američku vojsku i ne trebamo svoje vojnike trošiti za dobrobit drugih zemalja”, rekao je Des Roches. Kanađani i Britanci su se uz nas borili u Drugom svjetskom ratu i u ratu u Afganistanu, pa zašto im ne dati iste te pogodnosti”?

Dodao je, u izjavi za Al Jazeeru, da sami američki veterani teško ostvaruju prava i beneficije koje su im obećane.

“Ne trebamo smanjivati ​​njihove beneficije da bismo ih pružili borcima u stranim vojskama”, naglasio je.

Izvor: Al Jazeera