Novi društveni test u kampusu: Jeste li cionista ili niste?

Univerziteti širom Sjedinjenih Američkih Država svjedočili su rasprostranjenim propalestinskim protestima, dok su studenti postavljali šatore za proteste u kampusu.

Okupljeni demonstranti na Univerzitetu California u Los Angelesu (Reuters)

The New York Times je objavio tekst u kome prenosi da se neki jevrejski studenti na američkim univerzitetima žale na izoliranost od strane svojih cimera koji ih drže podalje od sportskih i umjetničkih timova u kampusu, zbog njihovog pro-izraelskog stava.

Ove pritužbe dolaze u vrijeme kada su univerziteti postali glavno uporište američkog protestnog pokreta protiv rata koji traje već sedam mjeseci u Pojasu Gaze.

List je – u izvještaju svog dopisnika Josepha Bernsteina – objavio priču o jevrejskoj studentici po imenu Sophie Fisher na Barnard koledžu, koja tvrdi da se njen stari prijatelj u studentskom domu prema njoj počeo odnositi neobično hladno.

Njen kolega, s kojim dijeli sobu, napisao joj je poruku na Instagramu da više ne mogu nastaviti s prijateljstvom, jer je emitovala postove podrške Izraelu nakon napada Islamskog pokreta otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

List je objavio da su u aprilu i maju univerziteti širom Sjedinjenih Američkih Država svjedočili rasprostranjenim propalestinskim protestima, dok su studenti postavljali šatore za proteste u kampusu, pozivajući na povlačenje investicija iz Izraela i, u nekim slučajevima, na njegovu propast “u cjelosti”.

Proteste su obilježili vatreni govori o pojmu “cionista”, izrazu koji se, kako navodi The New York Times, obično odnosi na ljude koji “vjeruju da Jevreji imaju pravo na uspostavljanje države u domovini svojih predaka, tj. u današnjem Izraelu”.

Pravi test

List objašnjava da mnogi Palestinci i oni koji ih podržavaju ovu riječ vezuju za masovno raseljavanje (Palestinaca) tokom rata 1948. koji je rezultirao osnivanjem Izraela, kao i za ubistva hiljada civila (Palestinaca) tokom proteklih mjeseci i uništenje Pojasa Gaze.

Mnogim demonstrantima, list je spočitao nespremnost da dijele zajednički prostor sa ljudima za koje vjeruju da su cionisti. I ne samo to, takvi ovu ideologiju (cionizam) drže potpuno neprihvatljivom.

Na Kalifornijskom univerzitetu u Los Angelesu, propalestinski studenti zabranili su kolegama, koji su se izjašnjavali kao cionisti, da ulaze u dijelove kampusa, navodi Bernstein.

Iako velika većina američkih Jevreja – prema ovom listu – smatra da je njihovo vezivanje za Izrael važan dio njihovog jevrejskog identiteta, ovi slučajevi isključenja doveli su do kontroverzi oko toga da li su ti protesti de facto antisemitski.

The New York Times citira neke jevrejske studente u kampusu koji vjeruju da ove aktivnosti predstavljaju određenu vrstu pravog testa. “Ako podržavate Palestinu, vi ste uz nas, ali ako podržavate postojanje Izraela ili niste spremni da ga osudite, onda ste izopćenik”, navodi list.

Ovi studenti su za list rekli da ovo nije primjetno samo na propalestinskim protestima, već je to itekako vidljiva forma novog društvenog pritiska koji je počeo da prodire sa javnog trga u tkivo svakodnevnog života u kampusu, pronalazeći put u mjesta koja se, ni na koji način, ne mogu vezivati sa bliskoistočnom politikom, kao što su sportski klubovi, neobavezna prijateljstva i plesni timovi.

Izvor: Agencije