Mediji: Ukrajina odbila danske i njemačke tenkove zbog kvarova

Ministri odbrane Danske, Njemačke i Nizozemske obećali su kako će Kijevu poslati najmanje 100 generalno revidiranih Leoparda 1A5 iz industrijskih zaliha.

Najnovija tranša uključuje tenkove Leopard 1 iz Njemačke i Danske, desetke izviđačkih dronova, municiju i drugu pomoć (Reuters/ Liesa Johannssen)

Ukrajina je odbila primiti zastarjele borbene tenkove Leopard 1A5 iz Danske i Njemačke zbog brojnih nedostataka, objavila je danska televizija DR, pozivajući se na dokumente danskog Ministarstva odbrane, prenosi Tanjug.

Ministri odbrane Danske, Njemačke i Nizozemske obećali su kako će Kijevu poslati najmanje 100 generalno revidiranih Leoparda 1A5 iz industrijskih zaliha.

Poteškoće u pripremi

U dokumentima se navodi kako je planirano da prvi tenkovi budu isporučeni u julu 2023. godine, ali je isporuka navodno odgođena jer se njemačka odbrambena kompanija KMV suočila sa poteškoćama u pripremi.

Do septembra prošle godine isporučeno je samo 20 tenkova, a nakon inspekcije, Ukrajina je utvrdila da je 18 od 20 primljenih tenkova imalo manje kvarove ili kvarove, a dva su imala “ozbiljnije nedostatke”, navodi se u dokumentima. Neki tenkovi su navodno isporučeni sa puškama koje nisu mogle pucati, prenosi Kyiv Independent.

Ukrajina je odbila prihvati bilo kakve tenkove u jesen 2023. godine, rekavši Danskoj i Njemačkoj da ne može ih koristiti zbog njihovog lošeg stanja.

Posljednja njemačka tranša

Ministarstvo odbrane Danske potvrdilo je za DR da je Berlin odlučio prihvatiti pomoć danskih mehaničara. Do sada je popravljeno više od 90 tenkova, ali nisu svi isporučeni.

Berlin, drugi po veličini ukrajinski vojni donator poslije Washingtona, predao je još jednu isporuku vojne pomoći Ukrajini, saopćila je njemačka Vlada 22. maja. Najnovija tranša uključuje tenkove Leopard 1 iz Njemačke i Danske, desetke izviđačkih dronova, municiju i drugu pomoć.

Izvor: Agencije