G7 želi iskoristiti zamrznutu rusku imovinu za pomoć Ukrajini

Grupa sedam najrazvijenijih država svijeta zamrznula je približno 300 milijardi dolara vrijednu rusku imovinu nedugo nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Dim iznad Harkiva nakon nedavnog ruskog napada na ovaj ukrajinski grad (Reuters/ Valentyn Ogirenko)

Grupa G7 ispitat će mogućnosti korištenja budućeg prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, rekli su u subotu ministri finansija grupe sedam najrazvijenijih država svijeta (G7), prema nacrtu zajedničke izjave koju je vidio Reuters, prenosi Hina.

Britanska agencija podsjeća kako je G7 zamrznuo približno 300 milijardi dolara vrijednu rusku imovinu nedugo nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

“Napredujemo u našim raspravama o potencijalnim putevima kako bi došli do vanrednih profita koji proizlaze iz blokirane ruske državne imovine u korist Ukrajine”, navodi se u nacrtu izjave.

Sastanak lidera u junu

Neće biti značajnijih promjena prije konačne verzije koja će biti objavljena kasnije u subotu, rekao je Reutersov izvor iz G7.

Ministrima G7 će se u subotu pridružiti ukrajinski ministar finansija Serhij Marčenko.

Ministri finansija i guverneri centralnih banki, koji razgovaraju u Stresi, na sjeveru Italije, imaju za cilj predstaviti opcije o finansiranju Ukrajine koje će razmatrati čelnici država G7 na samitu sredinom juna.

“U skladu s našim pravnim sistemima, ruska suverena imovina u našim jurisdikcijama ostat će blokirana dok Rusija ne plati štetu koju je napravila Ukrajini”, piše u izjavi.

Izvor: Agencije