Vijeće sigurnosti UN-a traži zaštitu humanitarnih radnika

U rezoluciji se pozivaju sve države da poštuju i štite humanitarno i osoblje UN, uključujući osoblje uposleno na nacionalnom i lokalnom nivou, u skladu sa obavezama prema međunarodnom pravu.

Vijeće sigurnosti traži od generalnog sekretara UN Antonija Guterres da u roku od šest mjeseci predstavi "preporuke" za poboljšanje zaštite humanitarnih radnika (Reuters/ Eduardo Munoz) (Senad Karić)

Vijeće sigurnosti UN-a (VSUN) pozvalo je danas sve države da “poštuju i štite” humanitarno osoblje, uključujući i lokalno, jer deseci ovih radnika budu ubijeni ili ranjeni svake godine dok pokušavaju pomoći civilima u državama u sukobu, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

U rezoluciji usvojenoj danas sa 14 glasova za (i jedan uzdržan od Rusije) poslije višemjesečnih razgovora, Vijeće sigurnosti “poziva sve države da poštuju i štite humanitarno i osoblje UN-a, uključujući osoblje uposleno na nacionalnom i lokalnom nivou, u skladu sa obavezama prema međunarodnom pravu”.

“Počeli smo od vrlo jednostavnog, ali zabrinjavajućeg zapažanja. To je da porast nasilja i napada na humanitarne radnike i osoblje UN-a ne ugrožava samo njihove živote, već i njihovu posvećenost prema stanovništvu žrtvama oružanih sukoba”, rekla je švicarska ambasadorica pri UN-u Pascale Bareiswyl, koautorica teksta koji je posvetila humanitarnim radnicima koji svoje živote svakodnevno dovode u opasnost.

Prema njenim riječima, tokom 2023. godine više od 250 humanitarnih radnika je ubijeno, a stotine su ranjene ili lišene slobode širom svijeta.

U Gazi ubijena 193 pripadnika UN-a

U rezoluciji se ne navodi nikakav konkretan sukob, ali su neki članovi Vijeća sigurnosti spomenuli izraelsku ofanzivu u Gazi nakon napada palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra.

Najmanje 193 pripadnika UN-a, gotovo svi Palestinci, ubijeno je u Gazi od početka rata u Pojasu Gaze i to je najveći broj u historiji UN-a, navode agencije.

Rezolucija “snažno osuđuje napade i sve oblike nasilja, uključujući seksualno i rodno zasnovano nasilje, prijetnje i zastrašivanje” protiv humanitarnog osoblja i osoblja UN, kao i nasilje nad njihovim prostorijama i transportnim sredstvima.

U rezoluciji se pozivaju države da provedu “nezavisne, potpune, brze, nepristrasne i efikasne” istrage kada dođe do napada i da poduzmu mjere protiv počinilaca. Vijeće sigurnosti traži od generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da u roku od šest mjeseci predstavi “preporuke” za poboljšanje zaštite humanitarnih radnika koji rade u zonama sukoba, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Izvor: Agencije