Veliko nezadovoljstvo među rezervnim snagama izraelske vojske

Izraelski vojnici kažu da ih rat u Gazi dovodi do psihičkih, bračnih i drugih problema koji pogađaju njihove živote.

Izraelski rezervni vojnici u okolini Pojasa Gaze (EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Istraga koju je proveo izraelski list Calcalist otkrila je da ”vlada veliko nezadovoljstvo” među rezervnim snagama izraelske vojske zbog dugog perioda službe, nakon 230 dana od početka rata u Gazi.

U okviru istrage, novine su razgovarale s mnogim rezervnim vojnicima koji su učestvovali u ratu na Gazi. Uglavnom su se žalili na dužinu trajanja vojne službe, na dugo radno vrijeme tokom dana i diskriminaciju među vojnicima prilikom raspoređivanja zaduženja i podnošenja tereta.

Ovi vojnici su upozorili da ih takva situacija iscrpljuje, rekavši kako to dovodi do psihičkih, bračnih i drugih problema koji pogađaju njihove živote.

”Dok su neki vojnici u rezervnom sastavu 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, drugi dobijaju manje zahtjevne službe i bolje plaće na civilnim poslovima”, navodi list.

‘Luđačka iscrpljenost’

List je citirao rezervnog oficira u oklopnim snagama koji je rekao: ”Sada se suočavam sa problemom povratka na posao, zaboravio sam ljude s kojima radim”, ističući da je njegova služba u vojsci potrajala više od sedam mjeseci.

Dodao je: “Stvar se pogoršava. Mnogi vojnici se žele vratiti svojim životima. Imam prijatelje iz drugih jedinica (u vojsci) koji su ratovali u Gazi i odlučili su da se neće vratiti u borbu ili u rezervnu službu.”

S druge strane, rezervista Noam, koji trenutno služi u Gazi, upozorava da je dug period službe uzrokovao lične i psihičke probleme kod mnogih rezervista.

Kaže da dužina vojne služba tjera pojedine vojnike da pobjegnu, opisujući situaciju koju vojnici proživljavaju kao “luđačko iscrpljivanje”.

Noam otkriva da odred u kojem on služi više nije u stanju obavljati svoje zadatke zbog prevelike iscrpljenosti, dodajući: ”Neki vojnici imaju problema sa svojim suprugama, a drugi probleme na poslu.”

Nezapamćen razdor

Izraelski list ističe da je vojska provela masovnu mobilizaciju nakon 7. oktobra , ali da je neuspjeh u ostvarivanju ratnih ciljeva stvorio neviđeni razdor među Izraelcima, što je popraćeno osjećajem da sadašnje političko rukovodstvo upravlja ovim ratom u skladu s svojim vlastitim interesima.

”Dug period služenja u vojsci negativno se odrazio na izraelsku ekonomiju. Ministarstvo finansija procijenilo je troškove rezervne službe u ratu na gotovo 5,44 milijarde dolara, s tim da se trošak povećao na 8,17 milijardi dolara nakon sedam mjeseci, a rat se i dalje nastavlja”, dodaje list.

“U pokušaju da se suoči sa ovim ekonomskim i psihološkim posljedicama, izraelska vojska namjerava prebaciti neke zadatke sa rezervnih snaga na redovnu vojsku.

Izraelski Institut za studije nacionalne sigurnosti na Univerzitetu u Tel Avivu procijenio je da je na početku rata regrutirano 300.000 rezervnih vojnika za učešće u ratu.

Kako se rat nastavlja, vojska se suočava s ozbiljnim nedostatkom ljudstva, što je dovelo do eskalacije protivljenja javnosti, dok opozicije poziva na regrutaciju ultraortodoksnih Jevreja (Hareda) kako bi i oni podnijeli teret rata.

Izvor: Agencije