Stoltenberg: NATO uz Estoniju protiv bilo kakve prijetnje njenom suverenitetu

Njegova reakcija uslijedila je nakon što je Estonija saopćila kako su ruski graničari uklonili navigacione bove sa estonske strane rijeke Narve koja razdvaja dvije države.

Most na rijeci Narvi kod graničnog prijelaza između Estonije i Rusije (Reuters/ Janis Laizans)

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je kako je zapadni vojni savez solidaran sa Estonijom protiv bilo kakve prijetnje njenom suverenitetu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Njegova reakcija na platformi X uslijedila je nakon što je Estonija u četvrtak navečer saopćila kako su ruski graničari uklonili navigacione bove sa estonske strane rijeke Narve koja razdvaja dvije države, navodi britanska agencija.

Evropska unija je saopćila da traži odgovore od Rusije za, kako je navela, “neprihvatljivu” provokaciju ruskih graničara na granici sa Estonijom.

‘Obrazac provokativnog ponašanja’

Ovaj granični incident dio je šireg obrasca provokativnog ponašanja i hibridnih akcija Moskve, uključujući njene pomorske i kopnene granice u regiji Baltičkog mora, naveo je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u saopćenju.

“Ovakve akcije su neprihvatljive, EU očekuje objašnjenje Rusije o uklanjanju bova i njihovo momentalno vraćanje”, istakao je on.

Lokacija bova između Rusije i Estonije bila je sporna od ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine, saopćile su estonska policija i granična straža.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije kako granice Rusije na Baltičkom moru trebaju biti u skladu sa međunarodnim pravom i da je rad Ministarstva odbrane na razjašnjavanju granice tehničke prirode.

Izvor: Agencije