SAD uvodi vizna ograničenja za Gruzijce nakon donošenja kontroverznog zakona

Američki državni sekretar Antony Blinken je rekao da će Washington preispitati bilateralnu saradnju s Gruzijom.

Protivnici zakona strahuju da bi se on mogao koristiti za progon disidenata, po uzoru na međunarodno kritikovani zakon protiv stranih agenata u Rusiji (Giorgi Arjevanidze/AFP)

Sjedinjene Američke Države su najavile novu politiku ograničenja izdavanja viza za stanovnike južnokavkaske Republike Gruzije, nakon što je tamošnja vlada donijela kontroverzni zakon o otkrivanju inozemnog finansiranja.

“Ministarstvo vanjskih poslova provodi novu politiku ograničenja izdavanja viza za Gruziju, koja će se primjenjivati na pojedince koji su odgovorni ili su saučesnici u potkopavanju demokratije u Gruziji, kao i na članove njihovih porodica”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u izjavi, piše dpa prenosi Hina.

“To uključuje pojedince odgovorne za suzbijanje civilnog društva i slobode mirnog okupljanja u Gruziji putem kampanje nasilja ili zastrašivanja.”

Uprkos masovnim protestima, Gruzijska vlada je prošle sedmice odobrila zakon kojim se nastoji ograničiti strani utjecaj na nevladine organizacije, pooštravanjem odgovornosti humanitarnih organizacija i nezavisnih medija koji više od 20 posto prihoda primaju iz inozemnih izvora.

SAD će preispitati bilateralnu saradnju s Gruzijom

Protivnici zakona strahuju da bi se on mogao koristiti za progon disidenata, po uzoru na međunarodno kritikovani zakon protiv stranih agenata u Rusiji.

Blinken je rekao da bi zakon koji je uvela vladajuća stranka Gruzijski san “ugušio ostvarivanje slobode udruživanja i izražavanja, stigmatizovao organizacije koje služe građanima Gruzije i spriječio nezavisne medijske organizacije koje Gruzijcima omogućuju pristup visokokvalitetnim informacijama”.

Blinken je, također, naveo “jasne naznake kampanje zastrašivanja i upotrebe nasilja za suzbijanje mirnih protesta”, dodajući da i zakon i represivna taktika potkopavaju gruzijsku demokratiju i temeljne slobode na koje gruzijski narod ima pravo.

Državni sekretar je rekao da će Washington, također, preispitati bilateralnu saradnju s Tbilisijem.

Zakon još nije na snazi. Prozapadna gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili uložila je veto, iako ga parlament može odbaciti.

Evropska unija je, također, oštro kritikovala zakon i upozorila da bi on mogao unazaditi napore Gruzije da postane članica Unije.

Izvor: Agencije