Poljska i Grčka za zajedničku evropsku zračnu odbranu

Važnost protivzračne odbrane je u fokusu Poljske, pošto graniči s Ukrajinom i vidjela je kako projektili ulaze u njen zračni prostor.

Njemački isistem PVO Patriot u vojnoj bazi u blizini Zamošća, Poljska, 3. jula 2023. (REUTERS/Kacper Pempel)

Poljski i grčki premijeri predali su pismo Evropskoj komisiji u kojem pozivaju na stvaranje evropskog sistema protivzračne odbrane, rekao je poljski premijer Donald Tusk, prenosi agencija Reuters.

Važnost protivzračne odbrane je u fokusu Poljske, pošto ona graniči s Ukrajinom i vidjela je kako projektili ulaze u njen zračni prostor.

“Poslao sam pismo Evropskoj komisiji, zajedno s (grčkim) premijerom Mitsotakisom, u vezi sa zajedničkom evropskom odbrambenom politikom”, rekao je Tusk tokom intervjua za TVP Info u četvrtak navečer.

“Već postoji vrlo pozitivna reakcija Evropske komisije da protivraketna i protivzračna odbrana postane zajednička zadaća Evrope, jer se radi o ogromnom novcu.”

Podrška predsjednice EK

Također je rekao da bi se evropske države trebale prestati takmičiti u stvaranju svojih sistema protivzračne odbrane i započeti saradnju, uključujući zajednička ulaganja u odbrambenu industriju.

“Trebamo manje fragmentacije i zajedničke projekte. Poput protivzračnog odbrambenog štita kako predlažu Kyriakos Mitsotakis i Donald Tusk”, objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na platformi X.

Tusk je u aprilu rekao kako su mu poljski generali i šef Ureda za nacionalnu sigurnost Jacek Siewiera rekli kako je dobra ideja da Poljska bude dio nekoliko projekata protivzračne odbrane.

“Samo jaka, ujedinjena Evropa koja slijedi zajedničku odbrambenu politiku… moći će spriječiti rat. Spremamo se za rat, ne zato što će se dogoditi, već da se ne dogodi”, rekao je Tusk.

Izvor: Agencije