Orban: Mađarska ne želi učestvovati u operacijama NATO-a za podršku Ukrajini

Odnosi između Budimpešte i NATO-a zategnuti su jer je Mađarska odugovlačila s ratifikacijom ulaska Švedske u Savez i zbog bliskih odnosa mađarskog premijera Viktora Obrana s Moskvom.

'Snaga NATO-a se ne može porediti sa snagom Ukrajine', keže Viktor Orban, mađarski premijer (Leszek Szymanski/EPA-EFE) (EPA)

Mađarska će nastojati da ne učestvuje u bilo kakvim operacijama NATO-a koje imaju za cilj podršku Ukrajini, izjavio je Viktor Orban, mađarski premijer, sugerišući da se vojna alijansa i Evropska unija kreću ka direktnijem sukobu sa Rusijom.

Orban je rekao za mađarski državni radio da se ta zemlja protivi planu NATO-a koji teži da pruži očigledniju vojnu podršku Ukrajini u narednim godinama kako bi se odbranila od Moskve, dok bolje naoružane ruske trupe uspostavljaju kontrolu na bojnom polju, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Mi to ne odobravamo, niti želimo da učestvujemo u finansijskoj ili oružanoj podršci (Ukrajini), čak ni u okviru NATO-a”, rekao je Orban i dodao da je Mađarska zauzela poziciju “neučesnika” u bilo kojoj potencijalnoj NATO operaciji za pruženje pomoći Kijevu.

Sve veća zabrinutost

Ističe kako Mađarska mora da redefiniše svoju poziciju unutar vojnog saveza i da mađarski advokati i oficiri rade na tome kako Mađarska može da bude članica NATO-a, a da ne učestvuje u akcijama alijanse van svoje teritorije.

Orban je potvrdio ulogu NATO-a kao odbrambenog saveza i rekao da ne dijeli zabrinutost nekih drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope da ruska vojska “neće prestati sa agresijom ako dobije rat u Ukrajini”.

“Snaga NATO-a se ne može porediti sa snagom Ukrajine”, rekao je on i dodao da ne smatra logičnom tvrdnju da će Rusija doći iznenada i progutati cijeli zapadni svijet.

Odnosi između Budimpešte i NATO-a zategnuti su jer je Mađarska odugovlačila s ratifikacijom ulaska Švedske u Savez, što je naposljetku učinila u martu, te zbog bliskih odnosa mađarskog premijera Viktora Obrana s Moskvom uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu u februaru 2022.

Izvor: Agencije