Moskva upozorila da se ne koristi zapadno oružje za napade na njen teritorij

Blinken je rekao tokom posjete Kijevu prošle sedmice da je SAD posvećen pomaganju Ukrajini da dobije rat.

U Washingtonu, ali i nekim evropskim gradovima, neprestano se provocira eskalacija, tvrdi Peskov (EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL)

Moskva je upozorila Washington da ne dopusti Ukrajini da napada ruski teritorij američkim oružjem.

“Takav stav je potpuno neodgovoran, ta pozicija je potpuno opasna sa svojim posljedicama”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na ruskoj državnoj televiziji, prenose agencije dpa i Hina.

Komentirao je napise iz New York Timesa, prema kojima se američki državni sekretar Antony Blinken izjašnjava u korist takvih napada na ruski teritorij te želi uvjeriti predsjednika Joea Bidena da ukine ograničenja u vezi s tim.

U Washingtonu, ali i nekim evropskim gradovima, neprestano se provocira eskalacija, rekao je Peskov. Postoje “usijane glave u SAD-u koje smatraju svojom dužnošću dolijevati ulje na vatru.”

“Sada je očigledno svim stručnjacima da nikakvo oružje neće promijeniti tok u zoni specijalne vojne operacije”, rekao je bliski saradnik Vladimira Putina.

Američka pomoć Ukrajini

Suprotno tome, dostave oružja samo produžuju rat Ukrajincima, rekao je Peskov.

Američki State Department nije ni potvrdio ni odbacio tvrdnje New York Timesa.

Blinken je rekao tokom posjete Kijevu prošle sedmice da je SAD posvećen pomaganju Ukrajini da dobije rat.

“Nismo ohrabrivali ili omogućavali napade izvan Ukrajine, ali na kraju Ukrajina tu odluku mora donijeti sama o tome kako voditi rat, rat koji vodi u odbrani svoje slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, rekao je Blinken u Kijevu.

Rusije je napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, zauzimajući i potpuno razarajući neke njene dijelove. Moskva kritikuje zapadne zemlje koje šalju Kijevu oružje pomažući joj se odbrani od daleko snažnijeg protivnika.

Izvor: Agencije