Kina vojnim vježbama testira sposobnost zauzimanja Tajvana

Kineska vojska nastavlja s kopnenim, pomorskim i zračnim vježbama koje su počele u četvrtak oko samoupravnog otoka.

Tajvanska obalna straža objavila je slike nekih brodova kineske mornarice uključenih u vježbe [Tajvanska obalna straža putem AP-a]

Kineska vojska počela je svoj drugi dan ratnih vježbi oko Tajvana, s vježbama za koje je rekla da testiraju sposobnost oružanih snaga da “preuzmu vlast” i kontroliraju ključna područja ovog demokratskog otoka.

Kako je prvi dan vježbi kodnog imena Joint Sword-2024A počeo u četvrtak, Kina ih je opisala kao “kaznu” nakon inauguracijskog govora novog predsjednika Tajvana Williama Lai Ching-tea, u kojem je rekao da je Tajvan “suverena i nezavisna nacija čiji suverenitet počiva u narodu”.

Lai je, također, naglasio da Tajvan neće činiti ustupke u vezi sa svojom slobodom i pozvao Peking da “zaustavi svoju agresiju na Tajvan”.

Vježbe su dio eskalirajuće kampanje političkog i vojnog zastrašivanja koje čini Peking koji tvrdi da je otok njegov i ne isključuje upotrebu sile kako bi postigao svoj cilj ujedinjenja.

Dvodnevne vježbe testiraju “sposobnost zajedničkog preuzimanja vlasti, zajedničkih napada i kontrole nad ključnim teritorijima”, rekao je pukovnik Li Xi, glasnogovornik Komande Istočnog krila Narodne oslobodilačke vojske (PLA).

Tajvan je mobilizirao svoje oružane snage kako bi pratio i nadzirao kineske aktivnosti kad su vježbe počele.

U petak je otočko Ministarstvo odbrane objavilo slike aviona F-16, naoružanih aktivnim projektilima, koji patroliraju nebom.

Također je pokazao slike brodova Kineske obalne straže i drugih mornaričkih brodova koji učestvuju u vježbama u blizini otočića Pengjia sjeverno od Tajvana.

Predsjednik Tajvana William Lai Ching-te, u sredini, posjetio je vojnu bazu dok je kineska PLA počela vojne vježbe oko otoka [Ritchie B Tongo/EPA]

Snimka koju je u međuvremenu objavila kineska vojska prikazuje vojnike kako izlaze iz zgrade prema borbenim položajima i avione koji uzlijeću uz uzbudljivu borbenu melodiju.

Državna televizija CCTV objavila je da su kineski mornari pozvali svoje tajvanske kolege na moru, upozorivši ih da se ne “opiru silom ponovnom ujedinjenju”.

Nepristojan jezik

Peking Laija smatra “smutljivcem” i “separatistom”. Kao i njegova prethodnica Tsai Ing-wen, kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Na redovnom brifingu za novinare, glasnogovornik Kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin koristio je grub jezik kojim se obično služe propagandni mediji u zemlji.

“Tajvanske snage za nezavisnost ostat će razbijenih glava i s krvlju koja će teći nakon sudara s velikim trendom potpunog ujedinjenja Kine”, rekao je Wang novinarima.

Pekinška novinska agencija Xinhua i novine vladajuće stranke People's Daily, objavile su uvodnike u petak, pozdravljajući vježbe, napadajući Laijevo “izdajničko ponašanje” i obećavajući “ozbiljan udarac”.

Ujedinjeni narodi pozvali su sve strane da izbjegnu eskalaciju, dok su Sjedinjene Američke Države – najjači saveznik Tajvana – pozvale Kinu da djeluje suzdržano.

Poražena Vlada Republike Kine pobjegla je u Tajvan 1949. nakon što je izgubila građanski rat u Kini od komunista Mao Zedonga, koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu.

Vježbe se odvijaju u Tajvanskom tjesnacu i sjeverno, južno i istočno od otoka, kao i u područjima oko otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin pod upravom Taipeija.

Izvor: Al Jazeera i agencije