Hiljade Gruzijaca na protestima: Ne ruskom zakonu, da Evropi

Parlament ove države saopćio da će naredne sedmice pokrenuti postupak za nadjačavanje predsjedničkog veta u slučaju ‘ruskog zakona’.

"Služite Gruziji" piše na natpisu koji demonstranti u Tbilisiju nose u petak navečer ispred sjedišta MUP-a (Reuters/ Irakli Gedenidze)

Hiljade ljudi učestvovale su u petak na novim protestima u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju protiv kontroverznog zakona protiv nevladinih udruženja, dok je Parlament ove države saopćio da će naredne sedmice pokrenuti postupak za nadjačavanje predsjedničkog veta, prenosi agencija AFP.

Zakon o “stranom utjecaju” vladajuće stranke Gruzijski san, a koji cilja nevladine organizacije i medijske kuće koje primaju sredstva iz inostranstva, izazvao je mjesec dana velikih uličnih skupova u Tbilisiju i osude Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Protivnici kažu da zakon odražava rusko zakonodavstvo koje se koristi za ušutkavanje neslaganja i riskira uništavanje šanse crnomorske države za članstvo u Evropskoj uniji.

Gruzijski san je okrivio SAD zbog “zadiranja” u gruzijski suverenitet nakon što je Washington najavio plan za ograničenja izdavanja viza gruzijskim zvaničnicima zbog zakona.

Procedura počinje u ponedjeljak

Gotovo svakodnevni skupovi protiv zakona održavaju se od 9. aprila. Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u centru Tbilisija u petak navečer kako bi iskazali solidarnost sa uhapšenima na prethodnim protestima, javio je novinar AFP-a.

Mašući gruzijskim i zastavama EU, demonstranti su marširali od Trga slobode do sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova tražeći oslobađanje pritvorenika.

“Nikada nećemo tolerirati prorusku vladavinu u Gruziji”, rekao je AFP-u 20-ogodišnji student Misha Kavtaradze. “Ne ruskim zakonima, da Evropi.”

Gruzijski zastupnici usvojili su zakon prošle sedmice, ali je na njega kasnije stavila veto predsjednica Salome Zurabishvili koja je u zavadi sa Vladom.

Iz Ureda Parlamenta za medije rekli su za AFP da će Odbor za pravna pitanja u ponedjeljak raspravljati o odbacivanju veta, službeno pokrenuvši proceduru kojom bi mjere konačno mogle stupiti na snagu. Glasanje na plenarnoj sjednici okvirno je zakazano za utorak, dodaju iz ovog ureda.

Simbolična moć veta predsjednice

Gruzijski san ima dovoljno zastupnika da nadjača veto, a Zurabishvili je priznala da njen pokušaj blokiranja zakona ima samo “simboličnu” moć.

Zakon zahtijeva od nevladinih udurženja i medija koji primaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva da se registriraju kao radnici “u interesu strane sile”. Zapadne države su ga prozvale nedemokratskim.

Gruzijski san oštro je osudio najavu Washingtona o viznim ograničenjima za “pojedince koji su odgovorni ili saučesnici u potkopavanju demokratije u Gruziji” zbog zakona.

U saopćenju je optužio SAD za “viznu ucjenu” i “flagrantan pokušaj zadiranja u nezavisnost i suverenitet Gruzije”.

Izvor: Agencije