Biden obećao da će Keniju označiti kao ‘ne-NATO saveznika’

Američki predsjednik Biden kaže da će raditi s Kongresom kako bi Kenija dobila uglavnom simboličnu titulu dok dvije zemlje produbljuju veze.

Američki predsjednik Joe Biden govori dok kenijski predsjednik William Ruto aplaudira tokom državne ceremonije u Bijeloj kući [Elizabeth Frantz/Reuters]

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obećao je odrediti Keniju kao prvog ključnog saveznika zemlje izvan NATO-a u podsaharskoj Africi, a kenijski predsjednik William Ruto stigao je u državnu posjetu Washingtonu kako bi produbio veze između dvije nacije.

Tokom konferencije za novinare u Bijeloj kući Biden je rekao da planira sarađivati s Kongresom kako bi Kenija dobila uglavnom simboličnu titulu.

“To je ispunjenje godina saradnje”, rekao je.

“Naše zajedničke protuterorističke operacije degradirale su ISIL i Al-Shabab diljem istočne Afrike, naša uzajamna podrška Ukrajini okupila je svijet da stane iza Povelje UN-a, a naš zajednički rad na Haitiju pomaže utrti put smanjenju nestabilnosti i nesigurnosti.”

SAD je odredio 18 zemalja kao saveznike izvan NATO-a, uključujući Izrael, Brazil i Filipine.

Oznaka odražava uspon Kenije od regionalnog partnera koji je dugo sarađivao s američkim protuterorističkim operacijama na kontinentu do globalnog utjecaja.

Objava je uslijedila dok su Ruto i Biden razgovarali u Bijeloj kući tokom državne posjete kenijskog čelnika SAD-u, koja je počela ove sedmice.

Ruto govori tokom sastanka s američkim predsjednikom i poslovnim čelnicima u Istočnoj sobi Bijele kuće 22. maja 2024. [Susan Walsh/AP Photo]

Izvještavajući iz Bijele kuće, novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett rekla je da Rutova posjeta, također, “obilježava 60 godina diplomatskih veza i saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Kenije”.

“Postoje sigurnosne veze, trgovinske veze i inovacije kada je riječ o tehnologiji, također kada je riječ o globalnom zdravlju”, rekla je Halkett.

Posjeta kenijskog čelnika je prva posjeta jednog afričkog predsjednika od 2008.

Ovosedmični sastanci, nazvani Nairobi-Washington Vision, dolaze usred Bidenovih apela afričkim državama da SAD može biti bolji partner od Kine dok Peking produbljuje svoja ulaganja u kontinent, često putem zajmova s visokim kamatama.

Prošle godine je afrički politički krajolik preokrenuo niz vojnih udara, ratova i nestabilnih izbora koji su američkim konkurentima Kini i Rusiji dali značajniji utjecaj.

Razgovori u Bijeloj kući su, također, održani dok se jača inicijativa koju podržava SAD za slanje policijskih snaga pod vodstvom Kenije na krizom pogođeni Haiti.

Kenijski dužnosnici nedavno su rekli da je raspoređivanje, čiji je cilj pomoći Haićanskoj nacionalnoj policiji da uspostavi red tokom porasta smrtonosnog nasilja bandi u toj karipskoj zemlji, neizbježno. Učestvovat će oko 1.000 kenijskih policajaca.

Ruto i Biden razgovarali su o policijskoj misiji pod vodstvom Kenije na Haitiju, ulaganjima, trgovini i zajedničkim vojnim operacijama [Elizabeth Frantz/Reuters]

“Potvrđujemo našu zajedničku predanost stabilizaciji Haitija kroz Multinacionalnu misiju podrške sigurnosti”, rekao je Ruto tokom konferencije za novinare u četvrtak.

Raspoređivanje je, izvještava Halkett, dio “dugogodišnje tradicije protuterorističkih napora i saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Kenije”.

U zajedničkom saopćenju nakon razgovora, Biden i Ruto najavili su niz novih ulaganja uz podršku SAD-a u zelenu energiju i zdravstvenu proizvodnju, zajedno s planom za smanjenje velikog duga Kenije, od kojeg se većina odnosi na dugovanja prema Kini.

Američka finansijska korporacija za međunarodni razvoj ove je sedmice, također, objavila ugovore koji povećavaju njezin portfelj u Keniji na više od milijardu dolara, navodi se u saopćenju.

“Tokom naših razgovora, iz prve sam ruke svjedočio odlučnosti predsjednika Bidena i Američke vlade da naše partnerstvo uspije”, rekao je Ruto novinarima.

“Kako se moja posjeta bliži kraju, uvjeren sam da su naši angažmani postavili čvrste temelje za nastavak dobrog posla koji smo počeli jačom vjerom i većom nadom u uspjeh jer u Joeu Bidenu Kenija i Afrika imaju snažnog i predanog prijatelja.”

Biden, koji se bori za reizbor u novembru, rekao je da planira posjetiti afrički kontinent u februaru ako osvoji drugi mandat.

Izvor: Al Jazeera i agencije