U ruskom raketnom napadu na Harkiv poginulo sedam osoba

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije navela je da su operacije potrage i spašavanja u gradu u toku.

Zračni napadi u ukrajinskom sjeveroistočnom regionu Harkiva intenzivirani su otkako su ruske snage pokušale probiti odbranu Ukrajine 10. maja (Valentyn Ogirenko / Reuters)

Najmanje sedam osoba je poginulo, a 16 povrijeđeno u ruskom raketnom napadu na Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini.

“Posljedice ruskog masovnog raketnog napada na okrug Osnovianskij u Harkivu su, prema ažuriranim informacijama, sedam mrtvih”, rekao je guverner Harkiva Oleh Sinjehubov na Telegramu, prenosi Anadolija.

Dodao je da je pogođena lokalna štamparija, dok su napadi zabilježeni i u gradu Ljubotinu, oko 25 kilometara od Harkiva.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije navela je da su operacije potrage i spašavanja u gradu u toku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na platformi X da je Rusija odjednom lansirala 15 projektila na Harkiv i Ljubotin.

Novi front

Zelenski tvrdi da Moskva “iskorištava nedostatak dovoljne protuzračne odbrane Ukrajine”.

“I to nije naša slabost, već svijeta, koji se tri godine nije usudio obračunati s teroristima na način na koji zaslužuju”, kazao je Zelenski.

Dodao je da je zahvalan svima koji pomažu Ukrajini, ali da je potrebno “više odlučnosti, posebno svjetskih lidera”.

Ruske vlasti još nisu komentarisale napad.

Zračni napadi u ukrajinskom sjeveroistočnom regionu Harkiva intenzivirani su otkako su ruske snage pokušale probiti odbranu Ukrajine 10. maja, otvarajući novi front u sukobu koji traje od februara 2022.

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad više graničnih naselja od početka svoje ofanzive na Harkiv, kao i na drugim frontovima, uključujući Donjeck.

Izvor: Agencije