The Guardian: Izraelska vojska pruža informacije napadačima kamiona s humanitarnom pomoći

Izraelska vojska i policija daju doseljenicima i ekstremnim desničarskim aktivistima, koji napadaju kamione s humanitarnom pomoći za Pojas Gaze, tačne informacije o njihovoj lokaciji, što im omogućava da ih napadnu.

Proteklih nekoliko dana proširili su se videosnimci na kojima se vidi kako doseljenici napadaju kamione pomoći koji idu ka Pojasu Gaze (AFP)

List The Guardian objavio je da izraelska vojska i policija daju doseljenicima i ekstremnim desničarskim aktivistima, koji napadaju kamione s humanitarnom pomoći za Pojas Gaze, tačne informacije o njihovoj lokaciji, što im omogućava da ih napadnu.

List je potvrdio, pozivajući se na iskaze svjedoka, da izraelski vojnici koji su bili zaduženi za zaštitu konvoja pomoći nisu zaštitili vozače i kamione od napada doseljenika, koji se ponavljaju u posljednje vrijeme.

Prenio je poruke desničarskih izraelskih aktivista, koje su slali putem aplikacije WhatsApp, u kojima se navodi da čekaju informacije od sigurnosnog osoblja o lokaciji konvoja pomoći kako bi organizirali napad na njih.

Izraelska vojska je odbila potvrditi ono što je objavio The Guardian o tome da su vojnici prenosili informacije doseljenicima kako bi napali kamione pomoći koji idu ka Gazi, tvrdeći da istražuje propust vojnika da zaštite kamione od napada doseljenika.

Doseljenici napadaju kamione pomoći koji idu u Gazu

Proteklih nekoliko dana proširili su se videosnimci na kojima se vidi kako doseljenici napadaju kamione pomoći koji idu ka Pojasu Gaze, među kojima su bili i kamioni iz Jordana, i govore da „pomoć u hrani ne treba slati neprijatelju“, misleći na Hamas.

Ove sedmice su Ujedinjene nacije naglasile potrebu da Izrael zaštiti konvoje humanitarne pomoći koji idu ka Gazi od nasilja doseljenika.

Inače, izraelska vojska često štiti doseljenike tokom njihovih napada na Palestince i njihova sela na okupiranoj Zapadnoj obali.

Stanovnici Pojasa Gaze suočavaju se sa oskudicom pomoći u hrani, lijekovima i medicinskim potrepštinama, posebno zbog toga što je izraelska vojska početkom ovog mjeseca zatvorila prijelaze Rafah i Kerem Shalom.

Izvor: Al Jazeera