Šta navodi evropske zemlje da sada priznaju Državu Palestinu

Priznanja bi mogla biti početak važnog političkog pomaka na međunarodnom planu u pogledu palestinskog pitanja i legitimnog palestinskog prava.

Član Hamasovog Politbiroa istakao je da će ova uzastopna priznanja potaknuti druge zemlje širom svijeta da priznaju nezavisnu Državu Palestinu (AP Photo/Jae C. Hong) (AP)

Piše: Ahmed Hafez

Nekoliko evropskih zemalja saopćilo je u srijedu da će službeno priznati Palestinu kao državu, a taj korak će stupiti na snagu 28. maja ove godine.

Također su i druge zemlje, poput Slovenije i Malte, izrazile spremnost za priznanje palestinske države.

Takvi potezi dolaze u vrijeme odluka Međunarodnog krivičnog suda (ICC), kojima se osuđuje izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov ministar odbrane Yoav Galant pod optužbom da su počinili ratne zločine, kao i trojica vođa Hamasa. U isto vrijeme, nastavlja se izraelska agresija na Pojas Gaze, koja je počela 7. oktobra 2023.

Norveški premijer Jonas Gahr Store rekao je da je cilj ovog priznanja uspostavljanje politički kohezivne palestinske država koja se temelji na palestinskim vlastima. Dodao je da je dvodržavno rješenje u interesu Izraela, te kako je rat u Gazi pokazao da se postizanje mira i stabilnost mora zasnivati na rješavanju palestinskog pitanja.

Otkud sada odluka o priznanju?

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide izjavio je za Al Jazeeru da se “trenutna tragedija i ubijanje u Gazi moglo izbjeći da je Palestina priznata nakon Sporazuma iz Osla”. Ističe da je njegova zemlja odlučila priznati Palestinu ”kako bi se krenulo naprijed manje nasilnim putem koji vodi ka rješenju i uspostavljanju mira”.

U međuvremenu, irski premijer Simon Harris rekao je da narod Palestine zaslužuje budućnost punu nade i mira, naglašavajući da “nema budućnosti za ekstremističku verziju cionizma koja podstiče nasilje doseljenika i otimanje zemlje”.

Declan Kearney, šef stranke Sinn Fein u Sjevernoj Irskoj, rekao je: “Irska ima dugu historiju solidarnosti s palestinskim narodom u njihovim nastojanjima da dođu do suverene države i ostvare svoju slobodu.”

Govoreći za Al Jazeeru, Kearney je dodao da je važna stvar da u ovom trenutku, dok traje genocidni rat u Gazi i agresija na Zapadnoj obali, Irska vlada objavi da će 28. maja priznati Državu Palestinu.

Kearney se nada da će ovo biti prvi korak Irske vlade u preuzimanju vodeće uloge u međunarodnoj zajednici kako bi se osiguralo poduzimanje trenutnih mjera za uspostavljanje palestinske države s nacionalnim suverenitetom.

Na pitanje: ”Zar nije Irski parlament jednoglasno usvojio odluku o priznanju države Palestine prije deset godina, i zašto je vlada kasnila s tim?”, Kearney je odgovorio: ”Irski parlament je 2014. godine jednoglasno usvojio odluku stranke Sinn Fein da se prizna Država Palestina, ali su, nažalost, bile potrebne sve ove godine da Irska vlada provede tu odluku.”

Međutim, dodao je kako je ova odluka danas veoma pozitivna stvar i da se smatra izuzetno važnom u pogledu solidarnosti Irske s palestinskim narodom. Ta odluka je ”važna osnova na kojoj možemo graditi, i to je odraz buduće podrške javnosti palestinskom narodu u ostvarivanju svih njihovih nacionalnih prava i uspostavljanju države s nacionalnim suverenitetom koja će biti održiva”.

Palestinci pozdravljaju ovakve poteze

Nije propustio priliku da spomene ono što se dešava u Pojasu Gaze, rekavši da ovaj međunarodni pokret mora pratiti i fokusiranje na postizanje trajnog i bezuslovnog primirja u Gazi. Također je dodao da se mora osigurati nesmetan pristup humanitarnoj pomoći Pojasu, kao i potpuno povlačenje svih izraelskih snaga iz Gaze i sa Zapadne obale.

Govoreći o utjecaju ovog priznanja na primirje u Gazi, šef stranke Sinn Fein je rekao da ta odluka doprinosi okončanju rata u Gazi i osiguranju trajnog i bezuslovnog prekida vatre. Također, potrebno je da sada druge zemlje u Evropi slijede korak koji su preduzele Irska, Španija i Norveška.

Kearney je naglasio da je uvjeren da će mnoge druge evropske zemlje priznati Državu Palestinu u narednom periodu. Ukazao je i na važnost nagomilanog političkog i diplomatskog pritiska na ove zemlje kako bi zauzele pozitivniji i progresivniji stav, i u skladu s međunarodnim pravom.

Palestinsko predsjedništvo je, sa svoje strane, pozdravilo odluku o priznavanju palestinske države i poručilo: ”Izrazito cijenimo doprinos ovakve odluke Norveške koja potvrđuje pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje na svojoj zemlji, čime se poduzimaju konkretni koraci za podršku implementaciji dvodržavnog rješenja.”

U izjavi koju je prenijela zvanična novinska agencija Wafa, Palestinsko predsjedništvo dodaje da je ”Kraljevina Norveška iskazivala čvrstu podršku pravima palestinskog naroda tokom proteklih godina i glasala je u korist ostvarivanja tih prava na međunarodnim forumima. Ova inicijalna odluka predstavlja kulminaciju tih napora i dolazi u skladu s principima međunarodnog prava koje priznaje pravo naroda na oslobađanje od kolonijalizma i represije te na život u slobodi, pravdi i nezavisnosti”.

Postignuće za palestinski narod

Član Političkog biroa pokreta Hamas, dr. Basem Naim kaže da bi ova priznanja, koja dolaze jedna za drugim od niza evropskih zemalja – od kojih su neke članice Evropske unije, a neke izvan nje – moglo biti početak važnog političkog pomaka na međunarodnom planu u pogledu palestinskog pitanja i legitimnog palestinskog prava, prije svega prava palestinskog naroda na nezavisnu državu, samoopredjeljenje i pravo na povratak.

Naim je dodao, u ekskluzivnim izjavama za Al Jazeeru, da u ovom trenutku “moramo zahvaliti i cijeniti hrabre političke korake koje su ove zemlje preduzele uprkos velikom pritisku koji na njih vrši cionistička tvorevina i njeni zapadni saveznici, posebno evropski i američki”.

Član Hamasovog Politbiroa istakao je da će ova uzastopna priznanja potaknuti druge zemlje širom svijeta da priznaju nezavisnu Državu Palestinu i, “što je najvažnije, dovest će do dodatne izolacije ove rasističke tvorevine”.

Naglasio je da su ta priznanja rezultat ove ”legendarne nepokolebljivosti i nedužne krvi” koja je prolivena na teritoriji Palestine općenito, a posebno u Pojasu Gaze. ”To je, također, rezultat ovog hrabrog otpora koji traje mjesecima i koji je dokazao sposobnost palestinskog naroda da nametne svoja prava okupacijskoj tvorevini i njenim saveznicima”, dodao je.

Sa svoje strane, Majed al-Zeer, predsjednik Evropsko-palestinskog vijeća za političke odnose u Briselu, rekao je: ”Ovo priznanje je postignuće za palestinski narod u njegovoj nepokolebljivosti i insistiranju da se čvrsto drži svojih prava i da ne poklekne pred cionističkom ratnom mašinerijom koja ih želi protjerati i okončati njihovu borbu za palestinsko pitanje.”

Također, ”ovo je odgovor na demonstracije i narodne pozive širom evropskog kontinenta, posebno u ove tri zemlje, u kojima se osam mjeseci bez prestanka glasno osuđuju zločini i genocid počinjen nad stanovništvom u Pojasu Gaze”.

Narodni pokret u Evropi

Majed al-Zeer je istakao da je ovaj narodni pokret pratio važna globalna previranja, uključujući pravnu dimenziju u slučaju Južne Afrike pred Međunarodnim sudom pravde u januaru 2023, zatim Nikaragve u aprilu, a potom i ”odluke tužitelja Međunarodnog krivičnog suda da krivično goni premijera i ministra odbrane okupatorske države kao ratne zločince”.

Naglasio je da je ovakvo djelovanje javnosti dovelo do pukotina u kolektivnom evropskom stavu podrške okupatorskoj državi koji je izražavan na neobjektivan i pristrasan način, uz očiti nedostatak ravnoteže i dvostruke standarde. Aktivnosti koje je poduzimao narod nagovještavaju da će uslijediti i druga priznanja i postignuća kao prirodan rezultat u kontekstu političke, pravne i medijske promjene, a prije svega toga zbog promjene koja se dešava u društvu.

Al-Zeer je dodao da ova postignuća koja su ostvarili Palestinci upućuju na ”slamanje cionističke ratne mašinerije i potrebu hitnog zaustavljanja agresije, ukidanja opsade i okončanja cionističke okupacije na teritoriji Palestine”, jer cijeli svijet priznaje da je to okupirana palestinska teritorija.

Također, dodaje da postoji veliki pomak u evropskom javnom mnijenju u pogledu palestinskog pitanja, te se osvrnuo na rezultate ankete koju je YouGov proveo u pet evropskih zemalja: Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Italiji i Belgiji.

Smatra da rezultati ove ankete pružaju važne informacije, jer više od 50 posto ispitanih smatra da treba ukinuti vojnu pomoći i vojno finansiranje Izraela iz evropskih zemalja. Također, ispitanici smatraju da se dešavanja u Gazi mogu okarakterizirati kao genocid.

Izvor: Al Jazeera