Smotrichev plan: Tri nova naselja za svako priznanje Palestine

Dodao je da je savjetnik za sigurnost Tzachi Hanegbi dobio zadatak da izradi akcioni plan, ali je istakao da po tom pitanju još ništa nije urađeno.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich rekao je u srijedu da se “protiv Palestinske samouprave mora poduzeti šest kaznenih mjera kako bi se suprotstavilo njihovim aktivnostima za uspostavljanje unilateralne države i njenoj pravnoj kampanji protiv Izraela”.

U izvještaju o ovom pitanju, list Jerusalem Post citirao je Smotricha koji je rekao: “Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara, mnogi od njih, uključujući i mene, iznijeli su nedvosmislen zahtjev da se preduzmu oštre kaznene mjere protiv Palestinske samouprave zbog njenih jednostranih akcija protiv Izraela.”

Dodao je da je savjetnik za sigurnost Tzachi Hanegbi dobio zadatak da izradi akcioni plan, ali je istakao da po tom pitanju još ništa nije urađeno.

Plan od šest tačaka

Smotrich je ove izjave dao nedugo nakon što su Irska, Španija i Norveška objavile jednostrano priznanje palestinske države, i dva dana nakon što je tužilac Međunarodno krivičnog suda (ICC) Karim Khan objavio svoju namjeru da nastavi sa raspisivanjem naloga za hapšenje visokih čelnika Izraela i Islamskog pokreta otpora Hamas.

Izraelski ministar pozvao je premijera Benjamina Netanyahua da aktivira plan od šest tačaka, koji uključuje uskraćivanje poreza koji se prikuplja u ime Palestinske samouprave, ubrzanje izgradnje naselja na Zapadnoj obali, dozvola izgradnje tri nova naselja kod svakog novog priznavanja Palestine.

Smotrich insistira da Izrael također treba poništiti “Norveški sporazum” odobren u januaru, prema kojem bi Norveška zadržala mjesečni porez od 270 miliona šekela koji je dodijeljen Gazi, zatim da treba ukinuti VIP putne dozvole za visoke zvaničnike Palestinske samouprave, te osnažiti već postojeća naselja.

Izvor: Agencije