U Harkovu sedam poginulih, serija eksplozija u centru Belgoroda

Regionalni guverner kaže da je ruska protivzračna odbrana oborila nekoliko zračnih ciljeva na prilazu Belgorodu.

Belgorod je blizu granice s Ukrajinom i česta je meta napada (Handout / Telegram / @vvgladkov / AFP / Ilustracija)

Guverner Harkovske oblasti u Ukrajini Oleg Sinegubov saopštio je u četvrtak da je u napadu ruske vojske na tu oblast ubijeno najmanje sedam osoba.

“Ruska vojska je gađala najmanje 15 puta”, rekao je.

Ruska vojska je u ovim napadima koristila raketne sisteme S-300, napisao je Sinegubov na platformi Telegram.

Sa suprotne strane granice, ruska protivzračna odbrana oborila je u četvrtak ujutro nekoliko zračnih ciljeva na prilazu Belgorodu, a granate su pogodile dva dječija kampa, u napadu u kojem, prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

“Naš protivzračni sistem radio je iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti, nekoliko zračnih ciljeva je oboreno na prilazu gradu, preliminarno nije bilo žrtava”, napisao je Gladkov na Telegramu.

Manja materijalna šteta

Naveo je da je u Belgorodu od direktnih udara granata oštećena pomoćna zgrada u jednom dječijem kampu i teren stadiona u drugom, kao i da se zapalila trava na površini od 50 kvadratnih metara, prenosi agencija RIA Novosti.

Osim toga, prema tvrdnjama ruskog zvaničnika, pričinjena je manja materijalna šteta na nekoliko privatnih stambenih objekata u dva sela u Belgorodskom okrugu, nakon napada Oružanih snaga Ukrajine.

Ranije su ruski mediji izvijestili da se serija eksplozija dogodila jutros u centru Belgoroda u trenutku kada je proglašena raketna prijetnja u tom ruskom gradu blizu granice s Ukrajinom.

Na području centralnog trga u Belgorodu čula se serija eksplozija u trenutku kada se oglasila sirena za zračnu opasnost.

Zatim je, oko 15 minuta kasnije, još jedna serija od dvadesetak eksplozija odjeknula u gradu, navodi ruska agencija.

Izvor: Agencije