Zabrinutost zbog ruskog plana izmjene granica u Baltičkom moru

Prema dokumentu Ruskog ministarstva odbrane, riječ je o izmjeni granica u blizini ruskih otoka u Finskom zaljevu i ostalih otoka nasuprot obalnih gradova Baltiisk i Zelenogradsk u Kaljingradu.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je rekao da inicijativa nema političku pozadinu (Janis Laizans / Reuters)

Plan Rusije da revidira svoje morske granice u Baltičkom moru izazvao je zabrinutost kod evropskih susjeda, nakon što je Rusko ministarstvo odbrane u utorak objavilo inicijativu za “određivanje geografskih koordinata” u Baltičkom moru jer su “nekadašnje sovjetske granice neprecizne”.

Prema dokumentu, koji je u međuvremenu nestao s web-stranice Ministarstva bez objašnjenja i uz napomenu da je “nacrt izbrisan”, riječ je o izmjeni granica u blizini ruskih otoka u Finskom zaljevu i ostalih otoka nasuprot obalnih gradova Baltiisk i Zelenogradsk u ruskoj enklavi Kalinjingrad koja graniči s Poljskom i Litvanijom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Koordinate iz sovjetskog vremena ne omogućuju kontinuiranu graničnu crtu, pojasnilo je Ministarstvo odbrane u dokumentu.

Ministarstvo je, također, istaklo da su ranija sovjetska mjerenja granice iz 1985. koristila pomorske karte iz sredine 20. stoljeća, stoga ne odgovaraju u potpunosti suvremenijim kartografskim koordinatama.

Litvanija je odmah reagirala da je to “još jedan dokaz da ruska agresivna i revizionistička politika predstavlja prijetnju sigurnosti susjednih zemalja i Evrope u cijelosti”.

Riječ je o, saopćilo je Litvanijsko ministarstvo vanjskih poslova, “namjernoj, ciljanoj i eskalirajućoj provokaciji” u cilju zastrašivanja susjednih zemalja. Litvanija će, dodaje Ministarstvo, pozvati ruskog ambasadora na razgovor te će s partnerima raspraviti o tom dokumentu.

Finski predsjednik Alexander Stubb je na društvenoj mreži X napisao da “Rusija nije kontaktirala Finsku o tom pitanju”.

“Finska djeluje kao i uvijek: smireno i na osnovu činjenica”, dodaje Stubb u objavi na društvenoj mreži.

Teritorijalne pretenzije Moskve

Švedski ministar odbrane Micael Byden upozorava na teritorijalne pretenzije Moskve u Baltičkom moru, naročito kada je riječ o velikom švedskom otoku Gotlandu.

“Siguran sam da Putin priželjkuje Gotland. Njegov je cilj preuzeti kontrolu nad Baltičkim morem”, rekao je Byden.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je novinskoj agenciji TT: “Rusija ne može jednostrano odlučiti o novim granicama.”

Estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna rekao je: “Na prvi pogled, čini se da je to apsurdna ideja.”

Njemačka vlada je objavila da je uzela na znanje medijske izvještaje o ruskom prijedlogu izmjene granice u Baltičkom moru, ali da za sada nije jasno šta bi to značilo.

“Naravno, pomno pratimo situaciju”, rekao je glasnogovornik Vlade i dodao da je, prema međunarodnom zakonu, prije izmjene bilo koje granice potreban konsenzus svih susjednih država na koje bi se ta promjena odnosila.

Kako javlja dpa, ruske novinske agencije su izvijestile kako vojni izvori opovrgavaju da je ta inicijativa pokušaj širenja ruske teritorije.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je rekao da inicijativa nema političku pozadinu.

Izvor: Agencije