Nova Putinova uredba popisuje američku imovinu podložnu zapljeni

Rusija će evidentirati američku imovinu, uključujući vrijednosne papire, koja bi se mogla koristiti kao kompenzacija za ruske gubitke zbog zamrznute ruske imovine u SAD-u.

Rusija će evidentirati američku imovinu, uključujući vrijednosne papire, koja bi se mogla koristiti kao kompenzacija za ruske gubitke zbog zamrznute ruske imovine u Sjedinjenim Američkim Državama (YURI KOCHETKOV/Pool via REUTERS)

Rusija će evidentirati američku imovinu, uključujući vrijednosne papire, koja bi se mogla koristiti kao kompenzacija za ruske gubitke zbog zamrznute ruske imovine u Sjedinjenim Američkim Državama, prema uredbi koju je potpisao predsjednik Vladimir Putin, javlja Hina.

Pregovarači G7 sedmicama raspravljaju o tome kako najbolje iskoristiti oko 300 milijardi dolara vrijedne ruske imovine, u različitim glavnim svjetskim valutama i državnim obveznicama, zamrznutih ubrzo nakon što je Moskva napala Ukrajinu u februaru 2022.

U uredbi donesenoj u četvrtak popisani su vrijednosni papiri, nekretnine, pokretna imovina i imovinska prava od imovine u vlasništvu SAD-a koja podliježe zapljeni.

Novac na posebnim računima

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev prošlog je mjeseca priznao da je u Rusiji zanemariva količina američke državne imovine i da bi bilo kakav odgovor Rusije bio asimetričan, što znači da bi se više odnosio na imovinu privatnih osoba.

Imovina brojnih stranih ulagača u Rusiju, uključujući fizičke osobe i velike američke investicijske fondove, drži se na posebnim računima „tipa C“ koje je Rusija uvela nedugo nakon što je poslala vojsku u Ukrajinu, a potom pogođena nizom zapadnih sankcija u februaru 2022.

Novac na tim računima ne može se prenijeti iz Rusije bez dopuštenja ruskih vlasti.

Izvor: Agencije