Ministar: Ukrajini nedostaje pet milijardi dolara za vojne troškove

Ukrajina je u proteklih šest mjeseci dobila minimalnu vojnu pomoć od partnera, što je opteretilo budžet, rekao je Sergej Marčenko.

Odbrambeni budžet Ukrajine od 40 milijardi dolara za ovu godinu uključuje šest milijardi dolara za nabavku oružja (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Državnom budžetu Ukrajine nedostaje pet milijardi dolara potrebnih za vojne troškove, rekao je u četvrtak ministar finansija Sergej Marčenko u intervjuu za radio Hromadske.

Prema njegovim riječima, nakon što je SAD usvojio dugo očekivani paket pomoći od 61 milijardu dolara, nova sredstva pokrivaju socijalne i humanitarne troškove Ukrajine.

“U praksi imamo veliki fiskalni problem, neriješeno pitanje vojnih rashoda”, rekao je Marčenko, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kyiv Independent.

Ukrajina je u proteklih šest mjeseci dobila minimalnu vojnu pomoć od partnera, što je, prema riječima ministra, opteretilo budžet u smislu dodatnih vojnih izdataka.

Kredit od Svjetske banke

“U ovom trenutku mislim da možemo govoriti o brojci od gotovo pet milijardi dolara. Razmišljamo o tome kako ćemo deficit pokriti u bliskoj budućnosti“, napomenuo je ministar.

Kako je u aprilu rekao ministar strateške industrije Aleksandar Kamiši, odbrambeni budžet Ukrajine od 40 milijardi dolara za ovu godinu uključuje šest milijardi dolara za nabavku oružja.

Kijev je krajem marta dobio kredit Svjetske banke od 1,5 milijardi dolara.

Privatno finansiranje Svjetske banke planira uložiti 1,9 milijardi dolara u projekte u Ukrajini u narednih 18 mjeseci, objavio je Reuters u aprilu.

Izvor: Agencije