Kina počela vježbe upozorenja oko Tajvana

Dvodnevne vježbe koje uključuju vojsku, mornaricu, avijaciju i raketne snage odvijat će se oko Tajvana.

Peking nije odbacio upotrebu sile kako bi postigao svoj cilj ujedinjenja [File: Florence Lo/Reuters]

Kina je počela dvodnevne vojne vježbe u morskom i zračnom prostoru oko otoka Tajvana, javljaju kineski državni mediji.

Državna novinska agencija Xinhua saopćila je da je istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske počela vježbe u četvrtak navečer u Tajvanskom moreuzu, te sjeverno, južno i istočno od Tajvana, kao i područjima oko otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin.

Vojni glasnogovornik pukovnik Li Xi rekao je da su vježbe koje uključuju vojsku, mornaricu, avijaciju i raketne snage “snažna kazna za separatističke činove snaga koje se zalažu za ‘nezavisnost Tajvana’ i strogo upozorenje protiv uplitanja i provokacija vanjskih sila”, prema objavi na kineskoj platformi za razmjenu poruka Weibo.

Demonstracija snage, kodnog naziva Joint Sword-2024A, dolazi tri dana nakon što je novi predsjednik Tajvana William Lai Ching-te položio zakletvu i pozvao Peking da prestane sa “zastrašivanjem” otoka, za koji Kina tvrdi da je njen.

Peking nije odbacio upotrebu sile kako bi postigao svoj cilj ujedinjenja i ljutito je reagirao na inauguraciju Laija, čovjeka kojeg smatra i “separatistom”.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je stavilo vojsku u stanje “visoke pripravnosti” kao odgovor na kineske vježbe, koje je opisalo kao “iracionalne provokacije i akcije koje narušavaju regionalni mir i stabilnost”.

‘Bez ustupaka u vezi s demokratijom i slobodom’

Bonnie Glaser, direktorica Indo-pacifičkog programa pri German Marshall Fundu iz SAD-a primijetila je da je odgovor Pekinga na Laijevu izbornu pobjedu u januaru bio relativno suzdržan.

“NR Kina je očito odlučila pričekati dok on ne održi svoj inauguracijski govor i onda odrediti svoj odgovor”, rekla je za Al Jazeeru.

“Jasno je da se Peking snažno protivi onome što oni vide kao pokušaj razvijanja sveobuhvatne priče o ‘nezavisnosti Tajvana’ s ciljem mijenjanja prirode odnosa između dvije strane moreuza. Očekujem da će uvesti niz vojnih, političkih i ekonomskih mjera tokom sljedećih sedmica i mjeseci.”

U prvom obraćanju javnosti nakon polaganja zakletve, Lai je rekao da je “Republika Kina, Tajvan, suverena i nezavisna nacija čiji suverenitet počiva na narodu” i naglasio da njegova vlada neće učiniti nikakve ustupke u vezi sa svojom demokratijom i slobodom.

Pozvao je Peking da “zaustavi agresiju na Tajvan” i teži “održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i regiji”.

Izvor: Al Jazeera