‘Izrael je izgubio rat za umove budućih lidera na Zapadu’

Ruski Fond za stratešku kulturu tvrdi da studentski protesti u SAD-u i Velikoj Britaniji utječu na raspoloženje prema Izraelu.

Protesti protiv izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze na desecima američkih univerziteta postaju sve učestaliji (AP Photo/Matt Rourke)

Studentski protesti u SAD-u i Velikoj Britaniji uzimaju zamaha, što znači da je Izrael već izgubio bitku za umove budućih zapadnih lidera, kaže ruski vojni ekspert Vladimir Prokhvatilov.

Prokhvatilov objašnjava, u svom izvještaju na portalu ruskog Fonda za stratešku kulturu, da protesti protiv izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze na desecima američkih univerziteta postaju sve učestaliji, a vlasti koriste policiju i nacionalnu gardu da rastjeraju demonstrante te hapse stotine ljudi.

Navodi da su sociolozi na Univerzitetu Harvard proveli anketu o stavovima prema Izraelu i Palestincima, koja je pokazala da Amerikanci podržavaju Izrael u konfrontaciji s Hamasom u omjeru 80 naprema 20 posto. Međutim, među mladima je situacija potpuno drugačija, jer 51 posto ispitanika u starosnoj grupi između 18 i 24 godine poziva na likvidaciju Izraela i prebacivanje cijele njegove teritorije Hamasu.

Većina studenata podržava proteste

Prokhvatilov navodi da većina ispitanih studenata podržava antiizraelske proteste na univerzitetima, dok 15 posto ispitanika smatra da Izrael nema pravo na postojanje. Prema anketi koju je proveo list Inteligent na 763 studenta, 65 posto ispitanika podržava nedavne proteste.

U izvještaju se navodi da se antiizraelski protesti održavaju i na univerzitetima u Velikoj Britaniji, a gotovo 40 posto britanskih studenata na univerzitetima smatra da su napadi 7. oktobra u Izraelu bili ”razumljiv čin otpora”.

Autor se u izvještaju vrlo detaljno osvrće na finansiranja studentskih protesta u Americi, navodeći kako je jedan od njihovih izvora finansiranja američki milijarder George Soros. Prokhvatilov prenosi navode iz američkog lista The New York Post koji je objavio da je novac Sorosa i njegovih pristalica odigrao odlučujuću ulogu u ovim protestima.

Napomenuo je i da se na listi podržavatelja nalazi i Rockefeller Brothers Fund koji podržava “progresivnu” ideologiju, na čijem je čelu David Rockefeller Jr., kao i bivša bankarka s Wall Streeta Felice Gelman, njujorški milijarder Howard Horowitz te Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR), zvanična fondacija Muslimanske braće u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Al Jazeera