ICJ u petak odlučuje o mjerama u vezi s izraelskom ofanzivom u Rafahu

Rafah je mjesto gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište od izraelskih napada na druge dijelove enklave.

Palestinska djeca oko spaljenih ribarskih brodova pogođenih izraelskim zračnim napadom na mediteranskoj obali Rafaha u južnom Pojasu Gaze 22. maja 2024. [Eyad Baba/AFP]

Međunarodni sud pravde (ICJ) saopćio je da će u petak poslijepodne odlučiti o zahtjevu Južne Afrike da se naredi zaustavljanje izraelske ofanzive na Rafah.

Rafah je mjesto gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište od izraelskih napada na druge dijelove enklave.

Na saslušanjima prošle sedmice Južnoafrička Republika zatražila je od ICJ-a da naredi zaustavljanje izraelske ofanzive u Gazi, a posebno u Rafahu, kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Zahtjev za takvom hitnom mjerom dio je većeg slučaja koji je pokrenula Južna Afrika, optužujući Izrael za genocid.

Nakon prvih saslušanja u januaru ICJ je izdao nekoliko privremenih mjera, naredivši Izraelu da poduzme korake kako bi ograničio humanitarnu patnju u Gazi.

Strah od počinjenja genocida

Međunarodni sud pravde je u januaru izdao niz privremenih mjera koje zahtijevaju od Izraela da poštuje Konvenciju o genocidu iz 1948, dopusti više humanitarne pomoći u Gazu i djeluje protiv onih koji svojim izjavama pozivaju na genocid.

Privremena presuda Suda, u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za počinjenje genocida u Gazi, nije naredila Izraelu da pauzira ili prekine svoj razorni rat protiv Gaze.

Međutim, Sud je odbacio tvrdnju Izraela da nije nadležan za donošenje privremenih mjera i ponovio da su sudske naredbe obavezujuće.

Izvor: Al Jazeera