AP: Navodi da je Hamas počinio seksualno nasilje 7. oktobra su izmišljeni

Američka novinska agencija citira riječi Izraelca koji tvrdi da je njegova priča plasirana drugačije.

Hamas je rekao da su to laži čiji je cilj skrenuti pažnju sa humanog odnosa koji pokret ima prema izraelskim zarobljenicima (Hostage Families Forum via AP)

Američka novinska agencija Associated Press objavila je kako se ispostavilo da su navodi o tome da je Hamas počinio seksualno nasilje u napadu 7. oktobra izmišljeni i netačni.

Agencija je citirala Izraelca Haima Otmazgina koji je optužio Hamas za seksualno nasilje:

„Riječ je o tome da priču nisam ja izmislio, ali se ispostavilo da je ona drugačija i ja sam je ispravio.“

Otmazgin je dodao da nije objavio nijedan uvjerljiv dokaz koji bi potkrijepio navode o onome što se dogodilo 7. oktobra.

Associated Press je naveo da se pokazalo da se nije dogodilo ono što je Haim Otmazgin rekao o seksualnom nasilju u napadu 7. oktobra i što je odjeknulo širom svijeta.

‘Skandalozna priča’

Agencija je objavila i da je Yossi Landau, izraelski humanitarni radnik u naselju Be'eri, ispričao „skandaloznu priču“ o onome što se dogodilo 7. oktobra.

Agencija je navela da je portparol izraelske humanitarne organizacije ZAKA tražio od Landaua da prestane pričati tu skandaloznu priču, ali je on odgovorio tek nakon tri mjeseca.

Hamas je odgovorio na navode koji optužuju njegove pripadnike da su počinili seksualno nasilje u operaciji 7. oktobra, rekavši da su to laži čiji je cilj skrenuti pažnju sa humanog odnosa koji pokret ima prema izraelskim zarobljenicima.

Izvor: Al Jazeera