Analitičari: Priznavanje Palestine je peti talas cunamija koji pogađa Izrael

Očekuje se da će svijet krenuti prema potpunoj međunarodnoj polarizaciji u kojoj će Izrael i Amerika biti na jednoj strani.

Palestinu je kao državu prvi priznao Alžir (AP Photo/Michael Varaklas)

Politički analitičari su se jednoglasno složili da ne bi bilo priznavanja Države Palestine od tri evropske zemlje da nije nepokolebljivosti i otpora palestinskog naroda, a neki su to opisali kao peti talas cunamija koji je pogodio Izrael od 7. oktobra prošle godine.

Prema riječima generalnog sekretara Palestinske nacionalne inicijative (PNI) doktora Mustafe Barghoutija, norveško, špansko i irsko priznavanje Palestine predstavlja odraz onoga što se dešava na globalnoj ulici, a njegova vrijednost je u činjenici da je palestinska zemlja pod okupacijom i bilo kakve mjere Izraela na njoj, poput nasilnog prisvajanja zemljišta u Jerusalemu i Zapadnoj obali, nemaju nikakvu vrijednost.

Barghouti je u emisiji „Gaza… Šta dalje?“ dodao da to priznavanje daje moralni podstrek palestinskom narodu i vrši pritisak na ostale evropske zemlje, poput Francuske i Njemačke, da priznaju Palestinu, dok je Izrael to priznanje izludilo tako da podstiče fašističke tendencije u njemu.

Izrazio je nadu da će se pojačati međunarodni pritisak da se zaustavi genocid u Gazi, opisujući stav Sjedinjenih Američkih Država o priznavanju Palestine kao licemjeran, jer shvaćaju da Izrael odbija sjesti za pregovarački stol.

Očekuje da će svijet krenuti prema potpunoj međunarodnoj polarizaciji u kojoj će Izrael i Amerika biti na jednoj strani. Ističe da su bilo kakve drugačije američke izjave paravan za pravi stav Washingtona, s obzirom na njegovu podršku izraelskoj vojnoj operaciji u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

Barghouti evropsko priznavanje smatra drugim udarcem za Izrael u roku od 48 sati, nakon udarca Međunarodnog krivičnog suda koji se ogleda u zahtjevu za izdavanje naloga za hapšenje premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta.

Naglasio je potrebu kombiniranja palestinske nepokolebljivosti na terenu i mobiliziranja narodne solidarnosti diljem svijeta te izrazio uvjerenje da će sljedeći udarac za Izrael biti velika i sveobuhvatna eskalacija bojkota i uvođenje sankcija protiv Izraela.

Peti cunami

Dr. Raid Nairat, profesor političkih nauka na palestinskom Univerzitetu An-Najah, rekao je da je evropsko priznavanje Palestine novi talas cunamija za Izrael, koji je uslijedio nakon 7. oktobra, pored protesta na međunarodnim univerzitetima, odluke Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i tužbe pred Međunarodnim sudovima pravde i krivičnim sudovima.

Tri su važne dimenzije ovog priznavanja, kaže Nairat. Prva je što dolazi od Norveške koja je vodila mirovni proces između Palestinaca i Izraelaca, pa se njeno priznavanje smatra kamenom temeljcem, a taj korak ukazuje na potpuni neuspjeh izraelske politike.

Priznavanje, također, označava izbezumljenost izraelskog političkog vrha kada Tel Aviv kaže da će uvesti sankcije zemljama koje priznaju Palestinu, što je potpuno suprotno stvarnosti.

Domino efekat

Član Irskog parlamenta Richard Boyd Barrett nada se da će priznavanje Palestine povećati pritisak na evropske vlade da odustanu od svoje nemoralne podrške Izraelu, koja se ogleda u njegovom naoružavanju i pružanju ekonomske pomoći kao i drugim oblicima podrške, zbog njegove politike aparthejda i etničkog čišćenja.

Prema mišljenju Barretta, do priznavanja je došlo zbog otpora palestinskog naroda koji pruža okupaciji te zbog bijesa naroda i protesta u Irskoj i evropskim zemljama koji zahtijevaju podršku Palestincima.

Naglasio je potrebu za uvođenje sankcija Izraelu od Irske i evropskih zemalja, uprkos tome što Tel Aviv tvrdi da će uzvratiti, jer čini zločine. Ukazuje na to da sankcije moraju biti stvarne, a ne simbolične, kao što je prekid trgovine i diplomatskh odnosa.

Irski parlament očekuje da će se Norveškoj, Španiji i Irskoj pridružiti i druge evropske zemlje, poput Malte, Slovenije i Kipra, zbog sve većeg pritiska naroda. Izražava nadu da će efekat priznavanja biti domino efekat, da će biti popraćen sankcijama i mjerama protiv Izraela kako bi se ekonomski, politički i diplomatski izolirao, smatrajući ga odgovornim za genocid.

Također, predviđa rađanje velikog globalnog pokreta čiji će pritisak biti veći, kao što je pokret protiv rata u Vijetnamu i nacionalni pokret protiv aparthejda u Južnoj Africi. Ističe da pristalice Izraela osjećaju sve veći pritisak i izolaciju zbog legendarnog otpora palestinskog naroda i pritiska naroda.

Izvor: Al Jazeera