Zelenski: Opipljivi rezultati protiv Rusa u Harkivskoj oblasti

Od početka ofanzive ruske snage uspjele su zauzeti više mjesta u toj oblasti koja se graniči s Rusijom i primorale Kijev da tamo pošalje pojačanja.

Ukrajinski vojnik na straži kod grada Vovčansk u regiji Harkiv (Reuters/ Inna Varenytsia)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako ukrajinska vojska ostvaruje “opipljive rezultate” u sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti gdje je ruska vojska u ofanzivi od 10. maja, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“U Harkivskoj oblasti naše snage uništavaju okupatora, rezultati su opipljivi”, rekao je Zelenski u svom obraćanju.

“Prvi val”

Od početka ofanzive ruske snage uspjele su zauzeti više mjesta u toj oblasti koja graniči s Rusijom i primorale Kijev da tamo pošalje pojačanja, u vrijeme kada ukrajinskoj vojsci već nedostaje ljudstvo i oprema.

Ranije je Zelenski rekao da bi ruska ofanziva na Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, mogla biti “prvi val” šire ofanzive, kako bi se on zauzeo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle sedmice kako je cilj formirati “tampon-zonu” na ukrajinskoj teritoriji, prekinuti ukrajinska bombardiranja ruskih pograničnih zona.

U ponedjeljak je glasnogovornik Ukrajinskih snaga u Harkivskoj oblasti Nazar Voločin rekao da je Kijev uspio “stabilizirati situaciju u toj oblasti, posebno u gradu Vovčansku”, koji je u centru borbi.

Teške borbe u oblasti Donjeck

Generalštab Ukrajinske vojske saopćio je kako se borbe nastavljaju na sjeveru grada Vovčanska i u sektoru Staricije i da je situacija pod kontrolom.

Zelenski je, ipak, rekao u utorak navečer kako se teške borbe i dalje vode na istoku države u oblasti Donjeck.

Prema popodnevnom brifingu Ukrajinskog generalštaba, ruska vojska zadržava “visok nivo intenziteta” u sektoru Pokrovsk u Donjeckoj oblasti gdje je tokom dana izvela 27 pokušaja da probije ukrajinsku odbranu.

“Situacija je i dalje napeta, ali pod kontrolom”, saopćio je Ukrajinski generalštab.

Izvor: Agencije