Von der Leyen: Pristup EU-a Kini je prilagođeniji od SAD-ovog

Osvrnula se i na istragu EU-a, pokrenutu u oktobru, zbog optužbi da Peking podržava industriju kineskih električnih vozila ogromnim državnim subvencijama.

Evropska komisija treba odlučiti do 4. jula hoće li uvesti privremene tarife ili kvote na kineska električna vozila (Reuters)

Evropska unija dijeli neke od zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država kada je riječ o ekonomskim odnosima s Kinom, ali ima drugačiji, prilagođeniji pristup, istakla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ona je to rekla tokom debate u Briselu uoči evropskih izbora u junu ove godine, komentirajući nove visoke carine na kinesku robu.

“S tim u vezi, pokrenuli smo istragu prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije”, navela je.

Von der Leyen se osvrnula i na istragu EU-a, pokrenutu u oktobru, zbog optužbi da Peking podržava industriju kineskih električnih vozila ogromnim državnim subvencijama. Ona je garantirala kako će nivo poreza koji će Kini nametnuti EU odgovarati nivou pričinjene štete.

Četverostruki skok carina

Evropska komisija treba odlučiti do 4. jula hoće li uvesti privremene tarife ili kvote na kineska električna vozila, prenosi Financial Times.

Bijela kuća je objavila da će povećanje carina, prije svega četvorostruki skok carina na električna vozila sa 25 na 100 posto, pogoditi robu vrijednu 18 milijardi dolara u strateškim sektorima, uz obrazloženje da će američkim kompanijama dati vremena da sustignu kinesku konkurenciju.

Na sve to Kina je obećala da će poduzeti odlučne mjere za odbranu prava i interesa.

Izvor: Agencije