Vojni stručnjak: Zašto pješadija ne osigurava izraelske tenkove u Gazi

Vojni stručnjak Hatem Karim al-Falahi kaže da često uništavanje izraelskih vojnih vozila potvrđuje djelotvornost palestinskih boraca.

Palestinski borci se drže strategije iscrpljivanja izraelskih snaga (EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, emitirale su novi videosnimak na kojem se vidi kako jedan od Hamasovih boraca postavlja eksplozivnu napravu nekoliko metara od izraelskog tenka na istoku grada Rafaha u južnom Pojasu Gaze, koja eksplodira nakon što je on ušao u jedan od napadačkih tunela.

U vezi s tim, vojni i strateški stručnjak pukovnik Hatem Karim al-Falahi rekao je da posljednja operacija daje jasnu indikaciju da se sukobi i dalje vode na otvorenim područjima na istoku Rafaha, a ne, kako tvrdi Izrael, duboko unutar ovog pograničnog grada s Egiptom.

Falahi je u analizi o Gazi objasnio da je prisutna velika smjelost otpora u njegovom obračunu sa izraelskom vojskom, što znači da se vode žestoki sukobi.

Palestinci koriste prednost terena

Istaknuo je da su palestinske frakcije otpora uspjele iskoristiti teren i svoje vojne sposobnosti, što im je omogućilo da dođu do raznih izraelskih vozila (tenkova, transportera, buldožera), prema videosnimcima koje emitiraju s vremena na vrijeme, gađajući ih iz neposredne blizine.

Iz tih videosnimaka jasno je da izraelski tenkovi i na otvorenim i u urbanim područjima „nemaju nikakvu sigurnosnu zaštitu pješadijskih snaga“, kaže Falahi, dodajući da to, također, dokazuje „količinu straha koji je prisutan kod [izraelskih] vojnika…“

Rekao je da često uništavanje izraelskih vojnih vozila potvrđuje djelotvornost i uspješnost strategije otpora, kao i sposobnost obnove palestinskog otpora uprkos intenzivnom vazdušnom i artiljerijskom bombardiranju od početka aktuelnog rata.

Izvor: Al Jazeera