Trumpov izborni tim obrisao propagandni video u kojem se spominje ‘ujedinjeni Rajh’

Tim koji vodi predsjedničku kampanju Donalda Trumpa prebacio je krivicu na zaposlenika za kojeg je rekao da nije bio oprezan kada je podijelio sporni video.

Trump nije komentirao pitanja o videosnimku dok je prisustvovao suđenju u New Yorku (EPA-EFE/MICHAEL M. SANTIAGO/POOL)

S naloga na društvenoj mreži Donalda Trumpa, američkog predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, obrisan je propagandni video nakon što je otkriveno da sadrži izraze koji se povezuju s nacizmom, zbog čega su uslijedile i osude njegovog rivala, predsjednika Joea Bidena.

Tim koji vodi predsjedničku kampanju Donalda Trumpa prebacio je krivicu na jednog od zaposlenika koji nije bio oprezan kada je podijelio sporni video od 30 sekundi. Na snimku se prikazuju izmišljeni naslovi u američkim medijima nakon Trumpove predsjedničke pobjede. U jednom od naslova stajao je izraz ”ujedinjeni Rajh” koji se obično povezuje s nacističkom Njemačkom.

“Ovaj isti čovjek koristi jezik Adolfa Hitlera, a ne jezik Amerike”, rekao je Biden tokom prikupljanja sredstava u Bostonu.

Biden je dodao da ”nije iznenađujuće” što je Trump citiran kako je rekao da je ”Hitler učinio neke dobre stvari”.

Video koji je izazvao polemiku postavljen je na Trampov nalog na platformi “Truth Social” u ponedeljak popodne, a uklonjen je oko sedam sati uvečer.

Video je sadržavao hipotetičke novinske naslove s pitanjima: “Šta će se dogoditi nakon što Donald Trump pobijedi? Šta je sljedeći korak za Ameriku?”

Među naslovima koji se smjenjuju na ekranu pojavljuje se i tekst s riječima ”ekonomski prosperitet”, ”zatvaranje granica” te rečenica o ”stvaranju ujedinjenog Rajha”.

U naslovu nema direktnog pozivanja na nacizam, ali se riječ “Rajh” koristi za označavanje Trećeg Rajha nacističke Njemačke.

‘Opsjednutost porazom’

U pozadini, koja je sastavljena od isječaka iz starih novina, pojavljuje se tekst koji se referira na Prvi svjetski rat. Čini se da cijela rečenica u kojoj se spominje “ujedinjeni Rajh” upućuje na značajno povećanje snage i proizvodnje Njemačke nakon 1871. godine.

Biden je, također, rekao da je Tramp i dalje “opsjednut” svojim porazom na izborima 2020.

Dodao je: “To ga je učinilo rastrojenim”, ponavljajući da je Trump postao “malo rastresen”.

Glasnogovornica Trumpove kampanje Karoline Leavitt saopćila je da post nema zvaničnu podršku, a da je spominjanje “Rajha” bilo nenamjerno.

Dodala je: “Videosnimak nema nikakve veze sa izbornom kampanjom. Izradio ga je nasumični profil na internetu i podijelio ga zaposlenik koji očigledno nije vidio tu riječ.”

Trump nije komentirao pitanja o videosnimku dok je prisustvovao suđenju u New Yorku.

Optužbe za nacizam protiv Trumpa dolaze u vrijeme kada bivši američki predsjednik u više navrata pokušava optužiti Bidena da nije uspio obuzdati antisemitizam u Sjedinjenim Američkim Državama u svjetlu izraelskog rata u Gazi. Rat koji traje više od sedam mjeseci ostavio je za sobom desetine hiljada poginulih i ranjenih te ogromna razaranja.

Izvor: Agencije