Studenti se povlače sa ceremonije uručivanja diploma na Univerzitetu Yale u znak podrške Palestincima

Mnogi demonstranati su nosili male natpise sa sloganima poput ‘Knjige, a ne bombe’ i ‘Ne ulažite u rat’.

Studenti su napustili ceremoniju dodjele diploma zahtijevajući prekid agresije na Gazu (Michelle McLoughlin/Reuters)

Desetine diplomaca povuklo se sa ceremonije na Univerzitetu Yale, u znak protesta protiv izraelske agresije na Pojas Gaze i finansijskih odnosa između univerziteta i kompanija za proizvodnju oružja, kao i zbog načina postupanja s propalestinskim demonstracijama.

Povlačenje je počelo kada je rektor Univerziteta Yale Peter Salovey počeo sa najavom tradicionalnog predstavljanja kandidata iz svih koledža kojim će se dodijeliti diplome u prisustvu hiljada diplomaca koji su nosili maturantske kape i haljine.

Najmanje 150 studenata koji su sjedili blizu bine je ustalo, okrenulo joj leđa i izašlo sa ceremonije kroz jednu od kapija.

Mnogi od demonstranata su nosili male natpise sa sloganima poput “Knjige, a ne bombe” i “Ne ulažite u rat”. Neki od njih nosili su crvene gumene rukavice koje su simbolizirale krvave ruke.

Na drugim transparentima je pisalo: “Odbacite optužbe” i “Zaštitite slobodu izražavanja”, što se odnosilo na 45 ljudi uhapšenih u policijskom obračunu prošlog aprila sa učesnicima demonstracija u i oko kampusa New Haven u Connecticutu.

Propalestinski studentski pokret

Povlačenje je izazvalo buru ohrabrenja drugih studenata unutar kampusa, ali je protest bio miran i nije prekinuo ceremoniju, niti je bio spominjan sa bine.

Od prošlog aprila, američki univerziteti svjedoče studentskom pokretu protiv američke podrške izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

Studenti traže da američki univerziteti prestanu sarađivati ​​sa Izraelom, a u pokretu učestvuju i jevrejski studenti koji odbacuju agresiju na Pojas Gaze.

Propalestinski studentski pokret proširio se na mnoge zapadne univerzitete, posebno u Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Belgiji i Holandiji.

Izvor: Agencije