Španija šalje Ukrajini drugu seriju tenkova Leopard i oružje

Najave o pomoći stižu dok se Ukrajina pokušava izboriti s ruskom ofanzivom na sjeveroistoku zemlje.

Osim tenkova Leopard, Robles je najavila i dodatni vojni paket (Heikki Saukkomaa/REUTERS)

Španija će poslati drugu seriju tenkova Leopard u Ukrajinu zajedno s drugim oružjem, izjavila je Margarita Robles, ministrica odbrane te zemlje.

Tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, kojem su u ponedjeljak prisustvovali predstavnici Američkog ministarstva odbrane, Ukrajine i drugih država, Robles je pozvala međunarodnu zajednicu da nastavi podržavati Kijev, prenosi Anadolija.

‘Kritična situacija’

Robles je rekla da je, s obzirom na “kritičnu situaciju” s kojom se Ukrajina sada suočava, “kolektivna obaveza da nastavimo, još hitnije, pružati podršku koja je Ukrajini potrebna i koju zaslužuje”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Španije.

Osim tenkova Leopard, Robles je najavila i vojni paket koji uključuje artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara, protuzračne rakete Patriot, sisteme protiv bespilotnih letjelica i optičke sisteme za nadzor i praćenje.

Ministarstvo odbrane Ukrajine se u objavi na platformi X zahvalilo Španiji na pomoći.

U ponedjeljak je Nizozemska, također, objavila da će Ukrajini dostaviti oklopna vozila YPR-765, navodi spomenuto ministarstvo.

Najave o pomoći stižu dok se Ukrajina pokušava izboriti s ruskom ofanzivom na sjeveroistoku zemlje.

Prošle sedmice je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgodio međunarodna putovanja, uključujući odlazak u Španiju, kako bi pomno pratio borbe u regiji Harkiv.

Izvor: Agencije