Šefica francuske desnice Le Pen želi ‘razlaz’ s njemačkim AfD-om

Le Pen je svoje komentare iznijela dan nakon što je RN, koji vodi u anketama za evropske izbore u Francuskoj, objavio da više neće sjediti zajedno s AfD-om u Evropskom parlamentu.

Le Pen je u radijskom intervjuu optužila AfD da je bez kormilara te da je pod utjecajem svojih radikalnih elemenata (EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ)

Šefica francuske krajnje desnice Marine Le Pen rekla je da njena stranka želi “razlaz” s njemačkom krajnje desnom Alternativom za Njemačku (AfD), što upućuje na to da je njemačka stranka postala suviše štetna saveznica uoči izbora za Evropski parlament u junu, prenosi Hina.

Le Pen je u radijskom intervjuu optužila AfD da je bez kormilara te da je pod utjecajem svojih radikalnih elemenata, prenosi Reuters.

“Bilo je hitno potrebno uspostaviti sanitarni kordon. AfD ide od provokacije do provokacije”, rekla je Le Pen za radio Europe 1.

“Više nije vrijeme da se distanciramo, vrijeme je da se raziđemo s ovim pokretom”, rekla je Le Pen.

Do razlaza je došlo nakon što se AfD, koji je postao druga najpopularnija stranka u Njemačkoj uoči lokalnih i evropskih izbora ove godine, našao pod intenzivnim nadzorom zbog svojih politika i ponašanja viših članova.

Razilaženje s Le Peninim Nacionalnim okupljanjem (RN) moglo bi dovesti u pitanje pokušaj krajnje desnice da ostvari dobar izborni rezultat na evropskim izborima te dodatno pritisnuti AfD nakon što mu je prošle sedmice počela padati popularnost u predizbornim anketama.

Le Pen je svoje komentare iznijela dan nakon što je RN, koji vodi u anketama za evropske izbore u Francuskoj, objavio da više neće sjediti zajedno s AfD-om u Evropskom parlamentu.

Veličanje nacizma

U intervjuu objavljenom krajem prošle sedmice, vodeći kandidat AfD-a na evropskim izborima Maximilian Krah kazao je za italijanski list La Repubblica da “nisu svi SS-ovci bili kriminalci”.

SS ili “Schutzstaffel” bila je glavna paravojna organizacija Nacističke stranke Adolfa Hitlera koja je, osim svojih mnogih uloga, bila ključna u Holokaustu, ubistvu šest miliona Jevreja i drugih grupa koje su nacisti progonili.

AfD nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, ali je njemačka televizija ZDF u srijedu ujutro objavila da je Krah napustio vodstvo stranke.

AfD se, također, suočio s masovnim uličnim protestima nakon što su njegovi viši članovi prisustvovali sastanku na kojem se raspravljalo o deportaciji građana stranog porijekla te zbog optužbi da pruža utočište kineskim i ruskim agentima.

Njemački sud je prošle sedmice objavio da sigurnosne službe mogu nastaviti nadzirati AfD kao potencijalnu ekstremističku stranku.

Krajnje desne stranke u Evropskom parlamentu su trenutno podijeljene na Evropske konzervativce i reformiste (ECR), čiji je de facto vođa italijanska premijera Giorgia Meloni, i na grupu Identitet i demokratija (ID), koju predvodi francuski RN.

Izvor: Agencije