Rusija demantira namjeru revidiranja granice u Baltičkom moru

Na temelju nacrta iz Moskve nije jasno kako bi se granica u Baltičkom moru tačno mijenjala.

Ministarstvo je predložilo izmjenu granice oko ruskih otoka u istočnom dijelu Finskog zaljeva i oko Kalinjingrada (REUTERS/Janis Laizans)

Rusija nema namjeru revidirati svoju pomorsku granicu u Baltičkom moru kao ni svoj isključivi ekonomski pojas ili epikontinentalni pojas, citirale su u srijedu ruske novinske agencije osobu koju je Interfax opisao kao “vojno-diplomatski” izvor, prenosi Hina.

Do demantija, koji su prenijele i državne novinske agencije TASS i RIA, došlo je nakon objave nacrta zakona ruskog ministarstva odbrane, koji je predlagao reviziju načina na koji se određuje ruska granica na Baltiku.

Prema nacrtu odluke datiranom 21. maja, ministarstvo je predložilo izmjenu granice oko ruskih otoka u istočnom dijelu Finskog zaljeva i oko Kalinjingrada, pisao je ranije Reuters.

“Prolaz državne granice Ruske Federacije na moru će se promijeniti”, stoji u sažetku nacrta odluke.

Bude li odobrena, odluka će stupiti na snagu u januaru 2025., objavljeno je ranije.

Ministarstvo odbrane je kao opravdanje za promjenu navelo da su ranija sovjetska mjerenja granice iz 1985. koristila pomorske karte iz sredine 20. stoljeća te stoga ne odgovaraju u potpunosti savremenijim kartografskim koordinatama.

‘Moskva sije pomutnju’

Na temelju nacrta nije jasno kako bi se granica tačno mijenjala ni je li došlo do razgovora o tome s drugim državama na Baltičkom moru.

“Finske vlasti istražuju informacije u ruskim medijima o određivanju pomorskih zona u Finskom zaljevu”, rekao je finski predsjednik Alexander Stubb.

“Vlada pomno promatra situaciju. Rusija nije bila u kontaktu s Finskom u vezi s ovim pitanjem. Finska postupa kao uvijek, mirno i na temelju činjenica”.

Finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen je kazala da bi se Rusija trebala pridržavati Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i dodala da Moskva sije “pomutnju”.

Izvor: Agencije